Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajna operacija

NSA prisluškivala razgovore iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH

poziv,razgovor,telefon
Foto: Thinkstock
02.10.2015.
u 09:39

Razgovori su prisluškivani u okviru tajne operacije Eikonal, a to je jučer otkrio zastupnik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilz koji je gostovao u emisiji slovenske televizije POP-TV

Američka obavještajna agencija NSA uz pomoć njemačke obavještajne službe BND te njemačkog teleoperatera Deutsche Telekom od 2005. do 2008. godine prisluškivala je razgovore civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma, a provjeravani su i razgovori vođeni iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Razgovori su prisluškivani u okviru tajne operacije Eikonal, a to je jučer otkrio zastupnik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilz koji je gostovao u emisiji slovenske televizije POP-TV.

On je pokazao i takozvanu 'žutu listu', a koja je navodni dokaz da su prisluškivani i obični građani. Na tu listu bilo je stavljeno 256 telefonskih linija predviđenih za prisluškivanje.

U operaciji su se pratile i navodno četiri međunarodne linije iz Zagreba prema Rotterdamu, Stockholmu, švedskom gradu Kriste i Bruxellesu.

Amerikancima su, navodi Pliz, za prisluškivanje u Europi jedino nezanimljive bile Estonija, Litva i Malta, a sve razgovore koje su pratili posebno su analizirali i tražili u kojima se spominju riječi poput "terorizam", "bomba" i sl.

>> NSA - Najmoćnija špijunska agencija koja nadzire cijeli svijet

Komentara 3

DU
Deleted user
09:55 02.10.2015.

Jugoistočna Europa, ako baš hoćete balkanske planine - izrazito je zanimljiva jer se smatra političkom neuralgičnom točkom br. 2, iza Bliskog Istoka, u svijetu. Pa nije za ne vjerovati u gornje sumnje, dapače to je možda tek vrh ledene sante. I sad će mnogi - nije nama nitko kriv što smo telekom sektor, gdje su mnoga kućanstva ulagala po 1-2 tisuće DM za dobiti paricu, dali u ruke tuđinu za relativno malu svotu. Ali ima i dodatak! Mnogo oko zasuzilo jer bi njima išla provizija da je telekom ostao u domaćim rukama odnosno ne bi Ameri to samo tako, nego vi prisluškujte koga oćete, ali ja tu vidim svoj Audi.

ST
Stipan
12:21 02.10.2015.

Ah...😳

BO
BobRock
13:42 02.10.2015.

Nis novog.. Snowden je drzavni neprijatelj broj 1

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije