Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRADUN

Novo otkriće: dubrovački Stradun nekad je bio pokriven crvenkasto-žutim opekama

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
19.09.2019.
u 14:49

Radnici na restauraciji ceste ispred crkve svetog Vlaha su otkrili stare glinene ploče koje su nekad pokrivale Stradun.

Tijekom sanacije pločnika na dubrovačkom Stradunu otkrivena je stara površina poznate ulice. Stradun, koji je danas pokriven kamenim pločama, od 14. do 19. stoljeća bio je pokriven crvenkasto-žutim opekama koje su otkrili radnici koji su obavljali restauracijske radove. Ove opeke su na Stradun najvjerojatnije postavljene oko 1360. godine, nakon odluke o popločenju dubrovačkih vlasti. Pokrivene su kamenom za vrijeme Austro-Ugarske monarhije.

Odmah nakon otkrića arheolozi iz tvrtke Arheo Plan su evidentirali 31 polje starog poda u svrhu očuvanja. Opeke su bile postavljene u uzorku riblje kosti i bile su čvrsto pripijene.

Ovo je dio procesa obnove ceste ispred crkve svetog Vlaha gdje su zbog sanacije počeli vaditi kamene ploče. cilj je očuvati što je više originalnih ploča moguće, a izvađene su radi čišćenja nagomilanih nečistoća u kamenju i fugama. Pretpostavlja se da će ukupno biti oko 15% novih ploča. Cijeli projekt vrijedan je 845.312 kuna i trebao bi biti gotov u roku od 90 dana, to jest do početka dubrovačkih ljetnih igara. Ploče na Stradunu su 40 x 21 cm x 10,15 cm i usko posložene. Ploče će biti uložene u sloj zbijenog crvenog morta. 

Cijeli projekt koordinira Zavod za obnovu Dubrovnika koji je započeo radove na preporuku konzervacijskog odjela. Radove izvodi firma Građevinar Quelin d.d. dok projekt nadgleda dipl.ing.arh. Andrija Tolja piše Slobodna Dalmacija

- Ova “ulica-trg” nastala je nasipavanjem morskog rukavca koji je izvorno dijelio stijene na kojima je grad osnovan u ranom srednjem vijeku od padina brda Srđ na kojima se razvijao od 13. stoljeća. Nasipavanje je bilo razlogom nastanka tako široke ulice koja svoj današnji izgled duguje pročeljima zgrada rekonstruiranih nakon potresa 1667. i glatkom kamenu pločnika – govore iz Zavoda za obnovu Dubrovnika. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije