Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavio Die Welt

Rezultati novog istraživanja 'daju razloga za vrlo veliku zabrinutost' u Njemačkoj

Proizvodnja
Foto: Bodo Marks/DPA/PIXSELL
1/4
12.10.2016.
u 17:47

"Naša se pozicija (kao mjesta za proizvodnju) urušava"

Pad produktivnosti rada u Njemačkoj, prema najnovijem istraživanju, izaziva duboku zabrinutost u pogledu buduće konkurentnosti njemačke automobilske i elektroindustrije, prenio je u srijedu njemački list Die Welt

– Razvoj situacije na planu produktivnosti od 2010. daje razloga za vrlo veliku zabrinutost – prenosi njemački list izjave Rainera Dulgera, predsjednika njemačkog udruženja poslodavaca u metalnoj i elektroindustriji. 

– Naša se pozicija (kao mjesta za proizvodnju) urušava – upozorio je Dulger po pisanju Die Welta.

Istraživanje je provela tvrtka IW Consult po nalogu toga udruženja, a pokazalo je 1,7-postotni pad produktivnosti rada u najvećem njemačkom industrijskom sektoru u razdoblju od 2011. do 2015., što bi značilo godišnji pad produktivnosti od 0,4 posto, piše dalje Die Welt.

Pad se pripisuje 4,6-postotnom povećanju zapošljavanja u tome sektoru, budući da kompanije pojačano zapošljavaju radnike s potrebnim stručnim znanjima kako ih ne bi izgubile, a ne zaprimaju dovoljno narudžbi. Prije bi u takvim situacijama otpuštale radnike i ponovno zapošljavale u razdoblju povećanja narudžbi. Sada im je takva politika zapošljavanja preskupa, citira njemački list poslovne čelnike.

U istraživanju se također upućuje na činjenicu da mnoge kompanije zapošljavaju sve više radnika u Njemačkoj kako bi nadzirale završetak poslova preseljenih u inozemstvo, u vrlo složenu mrežu stranih podružnica i dobavljača.

– Statistički upravo to rezultira velikim, relativno neproduktivnim korištenjem rada u matičnoj zemlji – ističe se u izvješću..

Također je moguće da produktivnost slabi zato što kompanije manje zapošljavaju kvalificirane radnike zbog manjka radne snage s potrebnim stručnim znanjima, navodi Die Welt zaključke izvješća.

>> Merkel u Africi milijardama eura zaustavlja seobu naroda

Komentara 3

DU
Deleted user
18:10 12.10.2016.

Pada produktivnosti jelten? Kupim bušilicu a ona je privedena u Maleziji, bušilica je na baterije i nema tajmer na penjaču za baterije pa uništiš bateriju koja košta 500 kuna. Sa takvim odnosom prema kupci ste došli tu gdje ste sada.

Avatar naturtrueb
naturtrueb
01:48 13.10.2016.

...njemačka je neuništiva...najsuperiorniji narod na svjetu ...bio i ostao....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije