Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otpad iz Zagreba

Novljani prosvjedovali protiv kompostane: 'Trebaju nam radna mjesta, ali ne ovako'

Prosvjed u Novskoj
Foto: Danijel Prerad
1/4
18.02.2019.
u 14:28

Najgore je što je gradonačelnik sve dogovarao s Bandićem, a da ništa o tome nije pitao ni Gradsko vijeće ni građane Novske. Ipak se Novljane treba pitati za njihovu budućnost, rekao je Vlado Klasan

Tristotinjak Novljana okupilo se prosvjedu protiv najavljene izgradnje kompostane, u kojoj bi se prerađivao biološki otpad s područja Grada Zagreba. Prosvjed je organizirala Demokratska lokalna stranka, na čelu s bivšim gradonačelnikom Vladom Klasanom.

"Ovaj prosvjed nije stranački, nego se borimo za dobrobit grada. Mi smo mala sredina, a trebali bi primiti otpad milijunskog Zagreba. Najgore je što je gradonačelnik sve dogovarao s Bandićem, a da ništa o tome nije pitao ni Gradsko vijeće ni građane Novske. Ipak se Novljane treba pitati za njihovu budućnost", rekao je Vlado Klasan. 

Novljanin Alen Šašković, čija je kuća najbliža planiranoj lokaciji kompostane,  pozvao je sugrađane da se namjeri izgradnje kompostane usprotive „zbog svojeg zdravlja i zdravlja djece“.

"Zaboravite na stranačku stegu, pokažite kičmu i glasujte u Vijeću protiv kompostane", poručio je gradskim vijećnicima koji bi trebali u konačnici odlučiti o gradnji, ukoliko sve prođe u redu na sjednici zagrebačke Skupštine 26. veljače. 

Na prosvjedu su se skupljali i potpisi peticije protiv kompostane, a prema riječima Vlade Klasana u nekoliko dana  skupljeno je više od 1.700 potpisa.

"Novskoj trebaju nova radna mjesta, ali ne u prljavoj i po zdravlje sugrađana opasnoj tehnologiji. Cilj je spriječiti da prijedlog o gradnji kompostane dođe na Vijeće, a ukoliko dođe vjerujem da ćemo skupiti i dosta potpisa za referendum protiv toga", napominje Klasan. 

Podsjetimo, nakon protivljenja mještana Brezovice da se kompostana gradi na njihovu području, Grad Zagreb je raspisao javni poziv općinama i gardovima, u krugu od 30 kilometara, za izgradnju postrojenja na njihovu području. Od susjeda se nitko nije javio, a jedino se javila 100 kilometara udaljena Novska. Novska nudi zemljište i infrastrukturu, a Zagreb bi trebao biti financijer kompostane koju bi koristila i Novska. 

"To nije odlagalište otpada nego tvornica komposta i bioplina u kojoj će raditi 40 ljudi. Da je to štetno za okoliš i zdravlje Novljana nije točno, jer takva postrojenja postoje u svakom većem selu u Austriji. Mi ćemo uskoro krenuti s tribinama i informiranju javnosti kako bi se uvjerili u neopasnost ovakve tvornice u Novskoj“, rekao je za Večernji list HDZ-ov gradonačelnik Novske Marin  Piletić.

VIDEO Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju:

Ključne riječi

Komentara 19

MO
mocca1
19:17 18.02.2019.

Vlado Klasan bio na Bandicevoj listi za Sabor, pa ga ovaj otpilio, sad jadan prosvjeduje.

Avatar Jopa
Jopa
14:52 18.02.2019.

U Austriji svako selo ima kompostanu. Kompost nije otpad, neki to očito ne znaju ili ne žele znati.

ZK
zkomlj
17:16 18.02.2019.

samo vi svoj mirišljavi otpad zadrzite u zagrebu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije