Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA KOJA POTRESE SVIJET

Novinarka portala Oštro o tome kako su istraživali Pandorine dokumente: Radimo na još nekim pričama

Davor Puklavec/PIXSELL
04.10.2021.
u 11:54

Više od 650 novinara diljem svijeta 18 mjeseci analiziralo je čak 2,94 terabajta podataka

Pandorini dokumenti rezultat su gotovo dvogodišnje istrage Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) i 150 redakcija, a riječ je o nevjerojatnom curenju tajnih dokumenata offshore kompanija zbog čega je došlo do otkrivanja financija 35 trenutačnih i bivših predsjednika i premijera, više od 330 političara diljem svijeta, milijardera, pa čak i bjegunaca, ubojica i glazbenika. 

U istrazi je sudjelovalo više od 650 novinara, a oni su posljednjih 18 mjeseci analizirali čak 2,94 terabajta podataka. Najvećim dijelom riječ je dokumentima, fotografijama, e-mailovima pa i tablicama. Ono što su otkrili i više je nego nevjerojatno. 

Portal Oštro koji surađuje s tim konzorcijem pronašao je 532 dokumenta na hrvatskom jeziku, a u milijunima dokumenata riječ Croatia spominje se 7571 put, a Hrvatska 394 puta. Zagreb se navodi 1976 puta, Dubrovnik 266 puta, a Rijeka 256 puta. 

Više o istrazi ispričala nam je novinarka portala Oštro Mašenjka Bačić. 

– Radimo na još nekim pričama – kazala nam je i dodala kako će biti obavljene sljedećih tjedana. Kazala nam je da na istraživanju dokumenta rade već godinu dana. 

Upitana o tome spominju li se u Pandorinim dokumentima i hrvatski političari, Bačić nam je rekla: – Nijedan hrvatski političar ne spominje se u dokumentima. Najbliže politici tko se spominje jest sin Radovana Fuchsa. 

Nedavno osnovani portal Oštro sestrinski je portal istoimenog slovenskog portala koji je nastao 2018. godine i koji je već surađivao s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara. 

– Kad je ICIJ došao do podataka, kontaktirali su uobičajene partnere. Slovenski Oštro već je radio na pričama iz Hrvatske i postojala je potreba da se ekipira tim novinara – ispričala nam je Bačić. 

Tko se sve spominje

Neka od najpoznatijih imena koja se spominju u Pandorinim dokumentima jordanski su kralj Abdullah, češki premijer Andrej Babiš, bivši britanski premijer Tony Blair, pjevačica Shakira, bivša manekenka Claudia Schiffer, crnogorski predsjednik Mile Đukanović.

Ono što je možda najintrigantnije, nisu još uvijek pušteni svi podaci ni analiza, mediji će ih puštati u danima koji dolaze.

Očekuje se kako će ovo izazvati i više nego burne reakcije vlasti diljem svijeta jer su porezne oaze već dugo na piku brojnih svjetskih vlada. Jedna je već uslijedila i to ona pakistanskog predsjednika koji je najavio istragu protiv svih Pakistanaca navedenih u dokumentima. Objava nije došla u dobro vrijeme ni za češkog premijera Andreja Babiša kojeg ovih dana očekuju izbori. 

Komentara 1

Avatar mofo
mofo
12:41 04.10.2021.

Jesu to oni papiri na kojima je prije koju godinu radila hrpa novinara pa su na kraju izjavili da imaju sve o svima ali da nista nece izbaciti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije