Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reagiralo udruženje novinara

Novinarka policiji prijavila prijetnje smrću, odgovorili su joj da dođe za tri dana

Banja Luka: Novinarka Vanja Stokić dobila prijetnje smrću zbog fotogarfije s migrantima
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/4
25.05.2020.
u 10:21

Udruženje novinara u BiH je od MUP-a i policije zahtijevalo hitnu reakciju i sankcioniranje policajaca koji nisu odmah otvorili slučaj, a nakon toga, policija je ipak nešto poduzela

Novinarka i urednica portala eTrafika.net Vanja Stokić objavila je 22. svibnja na svom Facebook profilu fotografiju s dvojicom migranata uslikanu dok je bila na terenu. Ta je fotografija Goranu Živanoviću bila povod za prijetnje koje je novinarka ozbiljno shvatila i odlučila je reagirati. 

"Go*na nam na grbaču navaljujete, teraj to iz države. Sutra da ga vidim na mojoj djedovini, kako šeće kroz stoljetnu šumu... Svima bih odsjekao glave, ne samo njima, nego i vama dušebriznicima što dočekujete ta go*na paravojna", napisao je na Facebooku Goran Živanović iz Bratunca u BiH.

Stokić je isti dan otišla u policijsku postaju u Banja Luci prijaviti slučaj, no u policiji je nisu ozbiljno shvatili te su joj rekli da dođe u ponedjeljak. 

"Policajka koja je bila dežurna, nakon svega što sam joj ispričala, rekla mi je: 'Samo to'? Onda je nazvala inspektora i rekla mi je da dođem u ponedjeljak, da će me tada primiti inspektor koji se inače ne bavim time, ali da će slučaj nekome proslijediti. Ne osjećam se sigurno, bojim se, a oni bi čekali dva dana da mi uzmu izjavu", ispričala je novinarka.

Obzirom na nezainteresiranost policije, portal eTrafika.net objavio je slučaj uz fotografiju muškarca koji je prijetio urednici i novinarki, no on ju je nastavio uznemiravati.

"Objava njegovog imena i fotografije nosila je novu opasnost, ali to smo morali učiniti kako bi me koliko, toliko zaštitili. No on je nastavio s prijetnjama, čak mi je i poslao broj telefona da proslijedim policiji da ga lakše pronađu", ispričala je Vanja Stokić.

Nakon što je portal na kojem radi objavio cijelu priču o prijetnjama smrću novinarki i neaktivnosti policije, javilo se i udruženje novinara u BiH koje je od MUP-a i policije zahtijevalo hitnu reakciju i sankcioniranje policajaca koji nisu odmah otvorili slučaj. Nakon toga, policija je ipak nešto poduzela. 

"Iz policije su me zvali u nedjelju ujutro da dam izjavu. Rekli su mi da su ga priveli sinoć iza ponoći. Ali ne znam jesu li ga zadržali. Sad netko s njegovog profila briše komentare koje je pisao", rekla je Stokić i dodala da je poražavajuće što su se u slučaj morali uključiti mediji i javnost.

"Što je s ljudima koji nemaju pristup medijima i koji nemaju čitavu mrežu ljudi oko sobe? Moja je sreća što imam, ali što rade oni nemaju nikoga, a doživljavaju iste ili još gore stvari?", pita se novinarka.

Udruženje novinara u BiH o neprofesionalnom postupanju policije u ovom slučaju obavijestit će Europsku federaciju novinara i sve druge međunarodne institucije te traže da policija jednako postupa kod prijetnji javnim osobama kao i novinarima, piše eTrafika.

Komentara 1

VO
VolimNeVolim
22:00 25.05.2020.

Glupost, pa nije izrekao prijetnju osobno novinarki nego svima koji bi išli kroz njegovu šumu. Način je jako grub ali mi se čini da nije protuzakonin. Naprimjer, odsječu glavu svim strancima koji uđu u moju kuću, A pravnici će naa to dati odgovore. <<sad radi se o BiH pa neznam kakva su tamo pravila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije