Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA

Novinarka Julia nakratko je vratila osmijeh na lice Angeli Merkel

'German Chancellor Angela Merkel delivers her government statement during a session of the Bundestag, the lower house of parliament, in Berlin, July 2, 2009. Merkel said on Thursday she wanted next we
'THOMAS PETER'
28.03.2011.
u 20:06

Najveći dobitnik izbora nije SPD, već zeleni koji će prvi put u povijesti imati pokrajinskoga premijera

Analize nedjeljnih njemačkih izbora pokazuju očekivano težak poraz CDU u Baden-Württembergu, najteži od 1953., ali i slabije rezultate SPD-a u objema saveznim državama, posebice u Rheinland-Pfalzu.

Najveći je dobitnik izbora stranka zelenih koja je u Stuttgartu druga po jačina iza CDU, s osvojenih više glasova od SPD-a. Njihov član Winfried Kretschmann bit će prvi "zeleni" pokrajinski premijer u njemačkoj povijesti.

S druge strane, veliki su gubitnici izbora liberali koji su u objema saveznim državama ostvarili slabiji rezultat nego na posljednjim izborima. Svi se njemački analitičari slažu da su izbore u Baden-Württembergu odlučili građanski prosvjedi zbog projekta gradnje novoga željezničkog kolodvora "Stuttgart 21", ali još više nuklearna katastrofa u Japanu i strah Nijemaca zbog (ne)sigurnosti takvih elektrana.

Navodno su tomu još više pridonijele najave vladajuće crno-žute koalicije o privremenom zatvaranju sedam najstarijih nuklearnih elektrana u Njemačkoj. Unatoč tome što će u Stuttgartu zajedno sa zelenima na vlast nakon gotovo 60 godina, SPD ne može biti zadovoljan trećim mjestom u Baden-Württembergu, a pogotovu ne manjim brojem glasova u Rheinland-Pfalzu.

Iako će 62-godišnji Kurt Beck (SPD) ostati premijer, najviše razloga za zadovoljstvo ima njegova izazivačica i po mnogim mišljenjima najveća dobitnica u Rheinland-Pfalzu Julia Klöckner iz CDU. Svojom uspješnom kampanjom ljepuškasta 38-godišnja bivša novinarka i urednica jednoga vinarskog časopisa najzaslužnija je za povećanje glasova CDU za oko 3,5 posto. Analitičari joj predviđaju sjajnu budućnost i vide je kao novu nadu CDU, toliku da bi jednog dana mogla naslijediti i Angelu Merkel.

Komentara 2

DU
Deleted user
00:55 29.03.2011.

Da ne zaboravimo od svih tih silnih bosancerosa u VL: hrvatski se jos uvijek veli NA KRATKO !!! ... dvije posebne rijeci ... a koje stokavci (neki) izgovaraju zajedno ...

AG
Agramer198
18:14 29.03.2011.

@silberback zaista, imaš pravo! Nisam uopće primijetio dok nisam opet pogledao naslov. Valjda trebamo Bogu zahvaljivati kaj već nismo svi počeli govoriti hapšenje, krivično, aerodrom, ćao i ostale zanimljive riječi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije