Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada

Novinarima dodijeljene 'Velebitske degenije'

Podjela nagrada Velebitska degenija
23.04.2018.
u 14:43

Nagrada „Velebitska degenija“ sastoji se od novčanog iznosa u visini od 10.000 kuna i plakete

U Novinarskom domu svečano je dodijeljena Velebitska degenija, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode u pisanom, internetskom i televizijskom novinarstvu te novinskoj fotografiji u 2017. godini.

U kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu dobitnica je Vedrana Simičević, novinarka Novog lista za tekst „Krijumčari prijete podzemnoj bioraznolikosti Balkana“, koji je objavljen u časopisu Science. S obzirom na velik broj kvalitetnih televizijskih priloga u toj su kategoriji dodijeljene dvije ravnopravne nagrade. Dobitnik nagrade za seriju od tri tematski povezana priloga novinar je RTL-a Goran Latković koji je pratio slučaj nesavjesnog i nelegalnog odlaganja potencijalno opasnog otpada iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda.

Drugu nagradu zajednički su dobili autori priloga emitiranih u emisiji Hrvatske radiotelevizije Eko Zona. Urednik emisije Mladen Iličković autor je reportaža o divljem odlagalištu građevinskog otpada na otoku Silbi i o problemu apartmanizacije i ispuštanja otpadnih voda u Nacionalnom Parku Plitvička Jezera te posebno zapažene reportaže Njemački pročistači otpadnih voda. Novinarka Snježana Babić također je autorica triju prijavljenih radova, među kojima se izdvaja reportaža o mogućnostima recikliranja građevinskog otpada. Ocjenjivački sud najboljom je ocijenio naslovnu fotografiju reportaže„ Priča o istarskim divovima – doktor za tisućljetna stabla“, autora Mladena Stubljara. Fotoreportaža je objavljena u časopisu Maslina.

Nagrada za najbolje radove emitirane u radijskom programu ove godine nije dodijeljena.

Uzvanicima na jubilarnoj 20. dodjeli nagrade, obratili su se Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Petar Sprčić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., i Silva Celebrini, predsjednica Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i predsjednica Ocjenjivačkog odbora nagrade Velebitska degenija. Petar Sprčić, član Uprave HEP-a d.d., čestitajući svim dobitnicima poručio je kako je svima u interesu da Hrvatska razumno, ali odlučno krene u izgradnju niskougljične energetike i drugih sektora odgovornih za emisije stakleničkih plinova, zbog čega HEP i prije donošenja niskougljične strategije provodi projekte koji će se uklopiti i biti oslonac te strategije.

Nagrada „Velebitska degenija“ sastoji se od novčanog iznosa u visini od 10.000 kuna i plakete.

Prva nagrada Velebitska degenija dodijeljena je 1999. godine i od tada se kontinuirano dodjeljuje već 20. godinu za tri područja (TV, tisak i internet), a prije dvije godine uvedena je i nagrada u kategoriji najbolje novinske fotografije. Godišnju nagradu za najbolje novinarske radove u zaštiti okoliša „Velebitska degenija“, pokrenuli su 1998. godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je prije dvije godine naslijedila druga članica HEP grupe - HEP Opskrba.

Komentara 3

RO
robertbruckner
18:40 23.04.2018.

Novinare sigurno treba stit a ako napise laz ili ako sudac oslobodi onog kojeg je novinar proglasio krivim onda ga objesit.

BL
bluesbob
15:03 23.04.2018.

Za najvećeg degena je oštra konkurencija...

RO
robertbruckner
18:41 23.04.2018.

Ovo je bilo bre zbrisano a da nisam uspio niti procitat, hihihihihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije