Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIGRANTSKA KRIZA

Gradonačelnik Bihaća: Hrvatska policija ulazi u BiH s dugim cijevima, šaljete isprebijane migrante

Otvoreno
Foto: HRT
29.11.2019.
u 09:50

– Napravili smo dvije godine ono što nije nitko napravio – kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

U posljednja dva tjedna zabilježena su čak dva slučaja propucavanja migranta koji su pokušavali ilegalno ući u Hrvatsku, što je u javnosti ponovno zaoštrilo pitanje postupanja hrvatske granične policije prema migrantima, a koja je inače suočena s mnogobrojnim optužbama iz Bosne i Hercegovine zbog "kršenja ljudskih prava i nehumanog postupanja" prema njima. O toj temi stoga se govorilo i u sinoćnjoj emisiji Otvoreno.

Gosti emisije urednika i voditelja Mislava Togonala bili su načelnik Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, Sandra Benčić (Možemo – politička platforma), predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab i načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović.

– Policajac je prilikom postupanja ispravno postupio kada je repetirao i stavio metak u cijev jer je postojala opravdana opasnost. Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo. Nema zapovijedi da se upotrebljava oružje. Policija se drži pravilnika o uporabi vatrenog oružja – rekao je načelnik granične policije Ničeno napominjući da je zadaća hrvatske policije prije svega osigurati sigurnost granice, ali i hrvatskih građana, podsjećajući pritom na seriju provala upravo na tom području nekoliko mjeseci ranije. 

Gradonačelnik Fazlić kazao je da je pritisak EU da se zatvori prihvatni centar Vučjak uz granicu s Hrvatskom "vrhunac licemjerja".

– On je formiran da ih policija pokupi i odveze na Vučjak gdje imaju dva obroka na dan, vodu i struju kad migranti dođu u centar grada i peru donje rublje na plaži, kad uđu ljudima u dvorište i dignu najlon. Vučjak ostavljamo jer biramo: ili će grad biti pregažen od 100 do 2000 migranata ili ćemo imati Vučjak gdje se mi jedini trudimo pomoći migrantima, a dijele nam lekcije iz Europe kako trebamo biti humani i neće pomoći da se to riješi – kazao je Fazlić. 

Također je prozvao Večernjakova novinara Hassana Haidara Diaba, ali i ostale novinare koji dolaze zimi "snimati blato i spočitavati mu neke stvari".

– Sada gradonačelnik hoće pokazati da je bajna situacija u Vučjaku. Situacija je tamo katastrofalna, migranti su smješteni u nehumanim uvjetima, u takvim uvjetima ni životinja ne bi opstala. Gradonačelnik priča kao da je tamo "okej". Gdje je novac nestao? Koliko je BiH dobila novaca od EU? Pričate da Vučjak ima vode. Nema vodu. Uveli ste agregat i naplaćujete 1 konvertibilnu marku (oko četiri kune) punjenje mobitela. Lokalni šerifi dopremaju robu tri puta skuplju nego što je u Bihaću – odgovorio mu je Diab. 

– To što pričate je vulgarizacija. Nisam došao ovdje da mi vi držite lekcije. Napravili smo u dvije godine ono što nije nitko napravio – reagirao je Fazlić.

Fazlić je optužio hrvatsku policiju da migrante koji uđu na Šidu i Bajakovu vraća u BiH kroz šumu i da hrvatska policija ulazi u BiH.

– Čekam dvije godine da vam kažem. Vaše je legitimno pravo da vi štitite svoju granicu, svoju državu. To je legitimno, vi to trebate raditi. Ali nije u redu što ljude koji uđu u Šidu, koji uđu na Bajakovu, vraćate u Bihać, ne na službeni granični prijelaz, nego u šumu. Svojim sam očima vidio i razgovarao s dvojicom Iranaca, deset Alžiraca i 40 drugih ljudi. Razgovarao sam s policajcem koji ulazi u Bosnu s dugim cijevima, znam mu ja i ime. Nemojte da čovjek ostane bez posla. Pokazat ću vam to sad na karti. Koji je interes da ja lažem? – rekao je Fazlić.

Ničeno je odmah reagirao odbacivši takve tvrdnje i rekao da to nije točno.

– Hrvatska ima legitimno pravo zaštite granice i to ćemo činiti – rekao je Ničeno odbacivši još jednom da hrvatska policija ulazi u BiH.

Fazlić je rekao da hrvatska policija migrante šalje kroz šumu bose, isprebijane, gladne i žedne, što je Ničeno demantirao.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Jagić zamolio je sve organizacije da migrantima kažu da se pridržavaju zakona u RH.

– Dogodila su se dva propucavanja u četiri godine. Ako je policajac u krajnjoj ugrozi, ima pravo upotrijebiti oružje – dodao je.

Benčić pak ističe da ključni problem nisu samo pojedinačni slučajevi nasilja. – Ključni je problem što je Vlada u zamjenu za Schengen iznajmila naše policajce s takvom plaćom da je sramotno reći kako štite granice bogatih zemalja EU. To je ključni problem. Mi ne štitimo svoju granicu, mi štitimo granicu na način na koji štitimo zato što su nam centralne zemlje EU naredile da tako postupamo – kazala je.

– Policija tu brani moju općinu, moje ljude, moje starosjedioce, u konačnici – svoju djecu. Skidam kapu dečkima, o policiji mogu govoriti samo u superlativima. Ti ljudi daju maksimum od sebe – zaključio je načelnik općine Mrkopalj.

Ključne riječi

Komentara 32

CR
CroAx
09:59 29.11.2019.

Da ih ne pojite i ne hranite tu, ne bi oni ni dolazili! Zašto više ne idu na Mađarsku granicu? Jer su dobili struju u ogradi, pendrek i pse! Još 2-3 propucavanja i bojat će se i hrvatske granice kao mađarske, a vi onda vidite što ćete s njima. Počeli su i džamije da vam obijaju, a što će tek raditi sa crkvama, vidjet ćemo.

RM
ruzica_mario
10:08 29.11.2019.

ne razumijem nikako sto se ovi iz bihaca sad bune protiv svoje talibanske brace..zasto nisu sretni sto im je doslo toliko muslimana u grad

Avatar Mentat
Mentat
10:12 29.11.2019.

Ona ženska u emisiji je bila strašno iritantna, glede pristojnosti komunikacije. Njeni stavovi su "propustite sve" i glupi su. Ali je u jednom ipak debelo u pravu. Zašto mi uvijek moramo biti "predziđe" nečeg, pa nam s jednom rukom aplaudiraju, a drugom nam sijeku glave?! Mi branimo EU granice, a onda nas optužuju da smo "nehumani". I to tko? Države debelih guzica daleko od vanjskih granica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije