Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Novim zakonom socijalna pomoć za samce bit će 600 kuna

vlada
Anto Magzan/PIXSELL
25.03.2011.
u 16:19

Novim se zakonom, u stvari po prvi put jasno propisuje tko može, a tko ne može primiti socijalnu pomoć i tako će sigurno biti manja zlouporaba socijalne naknade, pojasnio je resorni ministar Darko Milinović

Samac ili obitelj koja ima vrijednost imovine veću od  332.600 kuna iznad propisanog potrebnog prostora za stanovanje neće imati pravo na socijalnu pomoć od države. Za samca je propisana vrijednost imovine 35 četvornih metara stana, a za obitelj ta se veličina povećava za dodatnih deset kvadrata po svakom članu. Pomoć se gubi i u slučaju ako imaju vozilo skuplje od oko 23.282 tisuće kuna, osim ako se koristi za prijevoz invalida ili ga koristi obitelj s više od šest članova. A također pravo neće ostvariti na socijalnu pomoć ako imaju i više imovine od dozvoljene koja bi se utvrđivala preko OIB-a. Donosi to novi prijedlog zakona o socijalnoj skrbi koji je Vlada na sjednici uputila u Sabor.

Zakon predviđa i povećanje pomoći za socijalno ugrožene samce sa sadašnjih 500 na 600 kuna. Osnovica za izračun socijalnih pomoći koja sada iznosi 15,04 posto proračunske osnovice na temelju koje se utvrđuju neka druga prava u socijali (3326 kuna) i 22,5 posto praga rizika od siromaštva za prošlu godinu (2225 kuna), za samačka bi kućanstva ubuduće iznosila 120 posto osnovice za utvrđivanje prava u socijalnoj skrbi, a ne 100, kao što je to sada slučaj.
- Novim se zakonom, u stvari po prvi put jasno propisuje tko može, a tko ne može primiti socijalnu pomoć i tako će sigurno biti manja zlouporaba socijalne naknade, pojasnio je resorni ministar Darko Milinović. Pravo na socijalnu pomoć neće imati ni osoba koja je sposobna za rad, a nije prijavljena na burzi rada ili ako šest mjeseci prije zahtjeva za socijalnom pomoći odbije ponuđeni posao.

Nadalje, socijalnu naknadu će izgubiti osoba koja boravi u  inozemstvu više od 15 dana tijekom mjeseca ili ako ode na izdržavanje zatvorske kazne. Ako na bolničkom liječenju provede dulje od dva mjeseca, iznos socijalne pomoći će mu se prepoloviti. Pomoć će ostvariti i oni koji u proteklih pet godina nisu prodali nekretninu na temelju koje su mogli ostvariti prihode za uzdržavanje ili je darovali, odnosno prenijeli na drugu osobu. A svaka radno sposobna osoba koja prima pomoć imati će obvezu sudjelovanja u društveno korisnim aktivnostima koje propiše ministar, a sa zavodom socijalne skrbi primatelj socijalne pomoći morat će sklopiti sporazum o aktivnom rješavanju svoje socijalne situacije. Novi zakon predviđa da djeca do sedam godina, a ne više tri, ne budu smještene u institucije nego kod udomitelja.

Zakon donosi i veće kazne, pa oni koji će pokušati prevariti državu i neosnovano dobiti socijalnu pomoć platiti kaznu od 10 do 20 tisuća kuna, a ako se naknadno utvrdi da su prevarili državu, morat će vratiti novac koji su primili. Od sada će se pomoć davati samo iz jednog ministarstva, a ne više njih kao do sada.
Vlada je na sjednici predložila izmjenu zakona vezanu za pravo na mirovinu saborskih zastupnika, pa će novi zastupnici pravo na mirovinu imati s navršenih 60 godina, a odnosi se na muškarce i žene. Oni će morat imati obnašati zastupnički mandat od najmanje četiri godine, odnosno puni mandat u jednom sazivu Sabora. Zastupnik će morat imati i 25 godina mirovinskog staža. Zastupnicama bi se uvjet starosti od 55 godina života od 2012. godine  povećavao po tri mjeseca svake godine do izjednačavanja s istim uvjetom za zastupnike.

Iako je Vlada ranije utvrdila da tvrtke u većinskom državnom vlasništvu ne smiju zapošljavati nove osobe, na sjednici je predložena promjena zbog novog vala investicijskih projekata koji će zahtijevati i nove stručnjake. Zbog toga će ta društva koja posluju uspješno moći zaposliti nove ljude.
Na temelju već ranije donesenog zakona Vlada je donijela odluku o opravdanom gospodarskom interesu za stjecanje statusa povlaštenog kupca električne energije tvrtki Aluminij Mostar koja porizvodi aluminijske trupce i blokove neophodne za poslovanje tvrtki TLM-TVP i TLM-TPP.

Komentara 93

DI
Dijaspora
17:39 25.03.2011.

pupoljak- ovo je ozbiljna tema.Ostavi se viceva kao ,,proračuna kojeg smo mi napunili\"

Avatar pupoljak
pupoljak
17:35 25.03.2011.

Ma bravo medo!!!!!!!!!!! Sad kad si pojasnio ne mogućnost zlouparabe socijalne naknade, dogovori se sa \"gazdaricom\", pa nam pojasni ne mogućnost daljnjeg pljačkanja države i proračuna kojega smo mi napunili.

OB
-obrisani-
17:12 25.03.2011.

prvo po socijali ,sram vas bilo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije