Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova premijerka

Novi Zeland strancima zabranjuje kupnju stambenih nekretnina

Foto: Thinkstock
25.10.2017.
u 14:35

Novi Zeland suočen je s krizom visokih cijena nekretnina koja se očituje u činjenici da si mnogi Novozelanđani ne mogu priuštiti vlastiti dom.

Novi Zeland zabranit će strancima kupnju postojećih stambenih nekretnina kako bi zakočio uzlet njihovih cijena, izvijestili su u danas britanski mediji.

Novoizabrana premijerka Jacinda Ardern naglasila je da se zabrana odnosi samo na strance, prenosi BBC.

Novi Zeland suočen je s krizom visokih cijena nekretnina koja se očituje u činjenici da si mnogi Novozelanđani ne mogu priuštiti vlastiti dom.

Proteklih su godina cijene stambenih nekretnina rasle zbog niskih kamatnih stopa, ograničenih zaliha raspoloživih stanova i doseljavanja, objašnjava BBC.

Strano vlasništvo nad stambenim nekretninama i manjak stambenog prostora u većim novozelandskim gradovima bili su istaknute teme u kampanji pred rujanske parlamentarne izbore, na kojima je dokončana devetogodišnja vladavina konzervativne Nacionalne stranke.

"Dogovorili smo da ćemo stranim kupcima zabraniti kupnju postojećih stambenih nekretnina", kazala je novoizabrana premijerka u utorak, najavljujući ujedno plan o zauzdavanju doseljavanja i fokus na otvaranje novih radnih mjesta.

Ardern je svojedobno konstatirala da je kapitalizam "nesumnjivo zakazao" kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje siromašnih.

Najavljena zabrana stranog vlasništva nad stambenim nekretninama nadovezuje se na bojazni da stranci generiraju preveliki pritisak na infrastrukturu i cijene nekretnina. Najveći su kupci inače Kinezi.

1/13

Nakon višegodišnjeg snažnog rasta cijene su se u protekloj godini stabilizirale ali su i dalje među najvišima u svijetu.

Tako je nedavno istraživanje savjetodavne kuće Knight Frank pokazalo da cijene kuća na Novom Zelandu rastu 10,4 posto godišnje, čime je zemlja ipak pala s trećeg na 10. mjesto na ljestvici ukupno 55 zemalja svijeta po rastu cijena nekretnina.

U glavnom gradu Novog Zelanda Wellingtonu cijene su u lipnju porasle 18,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. U najvećem gradu Auckhlandu uvećane su u istom razdoblju 9,8 posto.

Prema podacima Novozelandskog instituta za nekretnine prosječna je cijena stambene nekretnine u Aucklandu 845 tisuća novozelandskih dolara (582.662 američka dolara).

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
14:55 25.10.2017.

super ideja, al oni nisu u uniji! nova premijerka izjavljuje da je kapitalizam zlo, i ugrožava čovjeka, i njegovu slobodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije