Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socijalna skrb

Novi zakon donosi red u primanju socijalne pomoći

socijala
Ilustracija
14.11.2011.
u 13:36

Cilj je reforme smanjivanje administracije, ujednačavanje rada i postupanja unutar postojećih centara te bolja i kvalitetnija usluga.

Prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi postojeći centri za socijalnu skrb na području županija objedinit će se u Zavod za socijalnu skrb, koji će imati svoje podružnice. Cilj je ove reforme smanjivanje administracije, ujednačavanje rada i postupanja unutar postojećih centara te bolja i kvalitetnija usluga.

– Kroz socijalne programe, gradovi i općine i dosad su pomagali svojim građanima, no nije bilo međusobne koordinacije. Prečesto se stoga događalo da su pojedini građani koristili lošu međusobnu komunikaciju dosadašnjih centara i lokalne zajednice te su neki dobivali pomoć iz više izvora, dok su oni manje snalažljivi možda bili zakinuti u dobivanju određenih socijalnih prava. To bi se uskoro trebalo dovesti u red te bi se, uz smanjenje troškova, moglo pomoći upravo onima kojima je to najpotrebnije, što bi dovelo do pravednije raspodjele socijalnih naknada i većeg pritiska na korisnike da se uključe na tržište rada – kazao je privremeni ravnatelj Zavoda za socijalnu skrb u Varaždinskoj županiji Siniša Česi. Cilj je zavoda i ljudi koji u njemu rade pomoći svakom pojedinom čovjeku koji se našao u teškoj materijalnoj situaciji, bračnim problemima ili mladim ljudima koji su počinili kazneno djelo ili prekršaj. Zavod će se baviti novčanim potporama i naknadama, postupcima posvajanja ili udomiteljstva te poslovima iz obiteljsko-pravne zaštite.

Korisnika novčanih naknada, inače, u Varaždinskoj je županiji 10 tisuća.

– Teško je očekivati da će se to u neko kraće vrijeme riješiti, no očekujemo da će se uvođenjem imovinskih cenzusa smanjiti broj korisnika naknada – kazao je Česi. Objedinjavanjem centara u zavod ne bi se trebao smanjiti broj zaposlenih, već će se djelatnici u administraciji prebaciti na neke druge poslove, kako bi socijalni radnici mogli biti više na terenu, uz krajnje korisnike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije