Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stroža pravila

Novi zakon: Ako vas policija tri puta uhvati pijane za volanom oduzima vam vozačku dozvolu

prometna policija
Foto: Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
23.01.2017.
u 15:10

Osobu koju se tri puta u tri godine uhvati pijanu za volanom oduzet će se vozačka dozvola sve dok ne donese dokumentaciju da ta osoba nije alkoholičar

Značajne novosti vezane uz cestovni promet očekuju nas kada se hrvatski zakone usklade s onima Europske unije. Osobu koju se tri puta u tri godine uhvati pijanu za volanom oduzet će se vozačka dozvola sve dok ne donese dokumentaciju da ta osoba nije alkoholičar. 

– Količina alkohola ne igra ulogu, takvom vozaču se oduzima vozačka dozvola sve dok ne donese liječničku potvrdu medicine rada da je zdravstveno sposoban upravljati vozilom, odnosno da nije riječ o alkoholičaru – rekao je za Novi list voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj Boris Skeledžić. 

Bit će nova i definicija mladog vozača.  Do sada je mladi vozač bio do navršene 24. godine života, a sada su to vozači koji su i stariji od spomenute dobne granice, a koji nemaju vozačkog iskustva, to jest, dvije godine od izdavanja vozačke dozvole. Tako sada mladi vozač može biti i vozač koji je pristupio polaganju vozačkog ispita u 50. godini života.

Uvodi se i granica od devet negativnih prekršajnih bodova za oduzimanje vozačke dozvole mladim vozačima, dok će 'starim' vozačima granica biti 12 bodova.

– Vozači koji u periodu od tri godine prikupe 12 bodova, dobit će rješenje o ukidanju vozačke dozvole, ponovo će pristupiti polaganju vozačkog ispita, pohađanje autoškole, dakako, sve o vlastitom trošku. To isto vrijedi i za mlade vozače, samo ako u istom trogodišnjem razdoblju prikupe devet bodova – kaže Skeledžić.

>> Pijani vozač (28) naletio na biciklista pa pobjegao s mjesta nesreće. Biciklist preminuo u bolnici

Komentara 27

DU
Deleted user
15:35 23.01.2017.

Što će učiniti s vozačima koji nemaju vozačku dozvolu i voze ne registrirani auto? I desetak puta je tako uhvaćen. I ništa, još uvijek tako vozi.

Avatar Anemični guzonja
Anemični guzonja
15:22 23.01.2017.

Koji novi zakon? Taj novi zakon nije još ni u pelenama. Eventualno da će se usvojiti do kraja godine..godina je tek počela. Dakle, pisati samo da bi se pisalo. Nigdje nema vremenske odrednice gdje je sada taj "novi zakon". Alii se zato kočeperi naslov, novi zakon...

JA
ja001
15:20 23.01.2017.

Filozofiranje i pametovanje i...... isto kao zakon o "0" promila. i sl itd. Potrebno je samo postojece zakone provoditi kako treba i sve bi bilo u redu,ovako....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije