Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antikrizne mjere

"Novi Vladini projekti otvorit će do 4000 radnih mjesta"

dalic
Patrik Macek/Pixsell
21.01.2011.
u 16:06

- Prvih desetak prezentiranih projekata vrijedno je oko 5,5 milijardi kuna, njihova sveukupna vrijednost u ovoj godini bit će 11 milijardi kuna, a trebali bi otvoriti oko tri do četiri tisuće novih radnih mjesta

Nešto manje od mjesec dana nakon imenovanja novih gospodarskih snaga u Vladi, ministrica financija Martina Dalić i potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević predstavili su svoje prve poteze.

– Prvih desetak predstavljenih projekata vrijedno je oko 5,5 milijardi kuna, njihova sveukupna vrijednost u ovoj godini bit će 11 milijardi kuna, a trebali bi otvoriti oko tri do četiri tisuće novih radnih mjesta – objasnio je Milošević. Neki su već u realizaciji, a za neke će se do kraja ožujka otvoriti međunarodni natječaj, nakon čega se, u roku šest mjeseci, proces može završiti i početi realizacija. U privatnom sektoru u ovoj godini, prema procjenama, interes za ulaganja je u visini oko 10 milijardi eura, što potvrđuje da financije nisu glavni problem za privlačenje ulagača, nego niz prepreka koje će trebati ubrzano rješavati.

Potrebno je biti agresivniji u prezentaciji projekata, vidjeti zašto su neke tvrtke odustale od ulaganja te pronaći zajedničku riječ s  lokalnim jedinicama – rekao je Milošević. Ako investicije budu pokrenute, na dobitku će biti i prihodi državnog proračuna, iako ministrica M. Dalić računa i na neke druge oblike punjenja proračuna.  Kroz bolju naplatu poreznih prihoda, ali i očekivanih prihoda od privatizacije.

I Dalić je potvrdila kao i jučer premijerka da će se raditi na oživljavanju tržišta kapitala, što znači vjerojatne skore pripreme za novu inicijalnu javnu ponudu za neku od državnih kompanija. Godinu dana nakon donošenja ministarstvo radi i na učinkovitosti tzv. Modela A i B za kreditiranje tvrtki pa bi se u modelu A povećao postotak refinanciranja na najvjerojatnije 40 posto te bi se proširio krug namjene kredita. Tako oni više ne bi služili samo za financiranje obrtnih sredstava nego i osnovnih te investicija.

– Već u veljači mogu se očekivati aukcije za kredite po novom modelu, a na raspolaganju je ostalo oko milijardu kuna – rekla je Dalić. Poručila je i da se veći deficit od postojećeg ne smije dogoditi. Potrebe za zaduživanjem u ovoj su godini pak 28 milijardi kuna, od čega se polovica odnosi na refinanciranje, a drugi dio za pokrivanje deficita.

Komentara 58

VO
VolimZagreb
17:03 21.01.2011.

Rekli su : 100.000 €=1 radno mjesto Sada 7.000.000€=4.000 radnih mjesta. Opet HDZ logika?

OB
-obrisani-
21:40 21.01.2011.

Domagoj Ivan Milošević Hrvat i radi za Hrvatsku dobro, dooobro......

DU
Deleted user
16:16 21.01.2011.

a hoće li se zaposliti samo podobni ili...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije