Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedna figura

Novi veliki arheološki nalaz kod Bapske

Vinčanska figura
Foto: Branimir Bradarić
05.09.2018.
u 13:25

Prije nekoliko dana na lokalitetu Gradac kod Bapske pronađena je keramička figura žene vinčanske kulture

Arheološka istraživanja koja se već godinama provode na lokalitetu Gradac kod Bapske, nedaleko od Iloka, pokazuju kako je ovaj lokalitet prije nekoliko tisuća godina bio naseljen i iznimno važan. Tako je prije nekoliko dana na lokalitetu pronađena keramička figura žene vinčanske kulture.

– Radi se o figuri starijoj od 6.500 godina. To je inače već treća keramička figura žene koja je pronađena na tlu Hrvatske. Ona nam dokazuje kako su na ovim prostorima nekada obitavali „vinčanci“ koje su drugi narodi iz predjela gdje su živjeli potisnuli u ove krajeve, kaže voditelj istraživanja Marcel Burić koji je i profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Pojasnio je i kako je figuru pronašla jedna od studentica angažiranih na istraživanju i to na dubini od 1,5 metar. Interesantno je i kako su sve tri figure koje su pronađene kod Bapske žene što pokazuje kako se u to vrijeme njegovao kult žene. Figure su malene te su služile kao ukras u kući ili igračka.

Foto: Branimir Bradarić

– Ovaj nalaz dodatno ističe važnost lokaliteta Gradac koji je stariji od vučedolske kulture. Naime, vučedolska kultura nastaje kada nestaje život na Gradcu kod Bapske. Ovi nalazi Gradac ali i Hrvatsku stavljaju na arheološku kartu Europe onih nekoliko država koje baštine vinčansku kulturu. Vinčanska figura je u prapovijesno neolitičkoj Europi apsolutno krajnji doseg, to je Picasso našeg vremena, rekao je Burić.

Istakao je i kako se na ovome arheološkom lokalitetu tek mogu očekivati novi i značajni nalazi. Naime, za sada se istraživanja vrše na 150 kvadrata lokaliteta koji se prostire na 17.000 kvadrata, rekao je Burić.

U arheološkim istraživanjima kod Bapske već šest godina sudjeluje i Arheološki institut iz Frankfurta.

Komentara 1

TT
TTjac
15:21 05.09.2018.

Središte vinčanske kulture je u okolici današnjeg Beograda. Sad će velikosrbi doći na svoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije