Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oglasio se i ministar

Novi val čeških turista vlakom stiže u Hrvatsku: Sve karte su rasprodane!

Dubrovnik: Stanovnici nisu navikli na ovako prazne ulice tijekom turističke sezone
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
01.07.2020.
u 08:19

"Vraćamo se u osamdesete, kad smo odmor proveli u Hrvatskoj, tada Jugoslaviji.Kampirali smo s našim roditeljima i malom djecom i jako nam se dopalo", rekla je turistica Jana Fryboa.

Na odmor u Hrvatsku zaputili su se naši prvi i stari gosti – Česi. Ovoga puta ne avionom ili osobnim automobilom već vlakom. Za prvu rutu sve su karte rasprodane.

Na željezničkoj stanici u Pragu sve je vrvjelo od ljudi, prtljage i veselja. Česi odlaze na odmor u Hrvatsku specijalnim vlakom nazvanim "Vlak za odmor". Iz Praga je krenuo u utorak navečer, a u Rijeku stiže danas.

''Ovaj prvi noćni vlak vrlo je komforan za putovanje. I 30.000 prodanih karata nešto je fantastično. Nisam ni sanjala da će tako biti kad smo počeli dogovarati ovaj projekt'', rekla je Ljiljana Pancirov, češka veleposlanica u Hrvatskoj, za Novu TV.

Naša obala jedna je od najpopularnijih destinacija za češke turiste. Jadran često nazivaju ''naše more'', a više od 800.000 Čeha prošle je godine odmor provelo u Hrvatskoj te su sveukupno ostvarili 54 milijuna noćenja.

"Više sam puta dolazio automobilom, kako na odmor tako i na poslovna putovanja. Vidim da je vlak iznimno udoban, a ovakvo putovanje ujedno je i mala avantura. Sviđa mi se novi način na koji ću doći do mora'', rekao je turist Jan Vrana.

"Vraćamo se u osamdesete, kad smo odmor proveli u Hrvatskoj, tada Jugoslaviji. Kampirali smo s našim roditeljima i malom djecom i jako nam se dopalo", rekla je turistica Jana Fryboa.

Hrvati i Česi imaju dugu turističku povijest. U 19. stoljeću Česi su počeli dolaziti na Jadran u sklopu zajedničke države – Austro-Ugarske. Osim lijepe obale, sviđao im je se osjećaj slavenske uzajamnosti koju su dijelili s Hrvatima.

Do početka Prvog svjetskog rata otvarali su hotele i pansione u Istri, primorju i u Dalmaciji. Kraj Drugog svjetskog rata donio je nove okolnosti pa se Česi uz strogu kontrolu i u skromnim uvjetima na Jadran vraćaju sredinom 1950-ih. Tada je u bivšoj državi prema njima stvaran negativni stereotip koji je nestao padom Berlinskoga zida, proširenjem Europske unije i strelovitim ekonomskim usponom Češke.

Ministar Cappelli za N1 kaže kako se pokreće avionski prijevoz, ubrzo nam dolaze britanski turisti, a otvorit će se i brojne aviolinije, kaže ministar.

"Pokreće se negdje oko 80 letova, a to je 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Mislim da je to jedan optimizam da će se između 10. i 15. snažnije pokrenuti prema jugu", dodaje.

Kaže i kako su brojke na sjeveru Hrvatske dobre.

"Danas sam obišao Rijeku, Istru, dakle na sjeveru Hrvatske postižu se rezultati iznad 30 posto. Neki kampovi u Medulinu, na Krku, Malom Lošinju su popunjeni čak do 60, 70 posto. Prednost će biti dana kampovima, privatnom smještaju, nautici. Nautika je već narasla do 35, 37 posto", kaže ministar.

"Idemo prema onome što smo predviđali, da će cjelokupni rezultati na razini godine u Hrvatskoj doći i do 35 posto, što smatramo da je veliki uspjeh u ovoj situaciji", dodaje.

"Turisti vide da je Hrvatska ozbiljna, odgovorna. Ne možemo se više zatvarati, turizam, gospodarstvo moraju ići dalje."

Komentara 10

Avatar rubinet
rubinet
09:44 01.07.2020.

Česi su fini i kulturni ljudi.

Avatar Warded
Warded
09:01 01.07.2020.

Kako leftardima ne smeta kad Česi kažu "naše more", a kad isto kažu Mađari, nastane antifa retardacija?

DU
Deleted user
10:47 01.07.2020.

odlicno... eto... spasit ce proracun...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije