Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRASTIČNO POVEĆANJE

Terminal je u funkciji 2 mjeseca, a avioni kasne 200 posto više!

zračna luka franjo tuđman
Marko Prpic/PIXSELL
30.05.2017.
u 08:39

U ZL Franjo Tuđman priznaju da je u travnju došlo do “određenog povećanja kašnjenja zbog različitih tehničkih i prometnih razloga”.

Novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman u funkciji je već dva mjeseca, no iskustva avioprijevoznika koji koriste usluge novog zagrebačkog aerodroma nisu najbolja. Avioprijevoznici s kojim smo razgovarali kažu da su se kašnjenja njihovih zrakoplova drastično povećala otkako su prešli na novi terminal.

Prosječno kašnjenje zrakoplova, tvrde, povećano je na 19 minuta, a broj kašnjenja aviona povećan je 200 posto! Jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju je mali broj stajanki za zrakoplove u špicama prometa, pogotovo u onoj između 12 i 15 sati kad s Plesa ima 17 polazaka, a stajanki na novim terminalu je samo 13. Stoga oni koji ne stanu ispred novog terminala moraju na stajanki ispred stare zgrade. A to znači onda kašnjenje jer se i putnici i prtljaga moraju prevoziti sa starog na novi terminal i obratno. Pritom su i oprema i radnici zračne luke raštrkani na dva mjesta pa ne uspiju na vrijeme opslužiti ni avione koji su na stajankama novog terminala.

Avioprijevoznici tvrde i da je na zračnoj luci premalo osoblja, da putnici prekasno stižu na ukrcaj zbog prezagušenosti na nekim točkama na aerodromu, poput kontrole putovnica. Poseban je pak problem prtljaga koju putnici u dolasku predugo čekaju pa to može potrajati i dulje od pola sata. Tu je problem, kažu, premalo ljudi koji rade u sortirnici prtljage. Kašnjenja u predstojećim ljetnim mjesecima mogla bi biti još veća jer će biti znatno više putnika. U travnju je preko te zračne luke prolazilo dnevno oko 5500 putnika, a u špici sezone ta će se brojka popeti na gotovo 10.000. U Croatia Airlinesu, koja čini 50 posto prometa na Plesu, kažu da ulažu zajedničke napore s da se sve prepreke u operativnom poslovanju zračne luke riješe što prije, i to na zadovoljstvo putnika.

U ZL Franjo Tuđman priznaju da je u travnju došlo do “određenog povećanja kašnjenja zbog različitih tehničkih i prometnih razloga”. Navode da se najveći dio kašnjenja odnosi se na kašnjenja zrakoplova u dolasku i analogno tome uslijedilo je kašnjenje u odlasku iz Zagreba. Naglašavaju da su se kašnjenja znatno smanjila u svibnju.

Komentara 28

AL
alf
09:55 30.05.2017.

Cak 17 polijetanja u 3 sata, radi se o ogromnom uzletistu. Vece zracne luke imaju polijetanje skoro svaku minute.

SA
sargu123
09:04 30.05.2017.

Zračna luka Kibi-dabi !

DU
Deleted user
08:56 30.05.2017.

Vazno da su digli cijene pristojbi. Koji glip naziv "pristojba", prije harac, namet, otimacina,...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije