Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšan im pristup

Novi šumski putovi kako bi mogli sjeći i izvlačiti drva

'Var \\u0096 26. 10. 2010., Kamenica \\u0096 Otvorena je 2,5 kilometara duga sumska cesta izmedju Zarovnice i Kamenickog Podgorja  PHOTO:  Ljiljana Risek'
'Tezak *10'
02.11.2010.
u 16:25

U tijeku je nabava cjepača drva, kojim će se moći koristiti svi članovi Udruge Kesten

U Lepoglavi je 2008. godine sagrađeno gotovo osam kilometara šumskih cesta, ove godine uređuje se još dvanaest kilometara, a tome treba dodati još dva kilometra cesta koje se grade u bednjanskom kraju. Zahvaljujući tome vlasnicima su uveliko olakšani pristup šumi, sječa i izvlačenje drva te uzgojni radovi u šumi. Koliko je građanima ta problematika važna, pokazuje podatak da je pola lepoglavskoga područja (49,7 posto) pokriveno šumama. Čak je1858 hektara šuma u privatnom vlasništvu građana, a 1351 hektar u vlasništvu je Hrvatskih šuma i Kaznionice Lepoglava.

U povodu otvaranja dviju šumskih cesta (Kukelj i Cerje) između Žarovnice i Kameničkog Podgorja to je izjavio Tomo Rešetar, predsjednik Udruge privatnih vlasnika šuma Kesten iz Lepoglave.

Ceste su sagrađene novcem od naknada za općekorisne funkcije šuma. Na svečanosti su ih otvorili Herman Sušnik, tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, i Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Gradnja cesta stajala je 270.000 kuna, a vrijednost radova na šumskim prometnicama procjenjuje se na četiri milijuna kuna.

– Izrađeni su i programi gospodarenja privatnim šumama na području svih četiriju gospodarskih jedinica, a to su lepoglavska Ivančica, Očura-Rinkovec, Kamenica-Jerovec i Višnjica. Izrada planova stajala je 900.000 kuna, no bez njih ne možemo konkurirati na natječajima za dodjelu novca. Uloženi novac se isplatio jer nam programi omogućuju dobivanje subvencija i podloga su za bolje gospodarenje šumama – istaknuo je Tomo Rešetar.

Članovi Udruge Kesten zadovoljni su što je i gradska uprava prepoznala njihov rad te im povećala pomoć. Prije im je dodijelila 10.000 kuna na godinu, a sada 35.000 kuna.

Manjom svotom udruga je kupila vitlo za izvlačenje drva. Kada su dobili više, odlučili su kupili cjepač drva. – Moći će ga rabiti svi članovi Kestena upisani u upisnik privatnih šumovlasnika – poručio je Tomo Rešetar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije