Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUCALI NA UKRAJINCE

Rusi 'zatvorili' prolaz: Ovako su uspjeli blokirati ukrajinske brodove

Ruska blokada
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
25.11.2018.
u 22:32

Moskva uspijeva držati pod kontrolom područje između Azovskoga i Crnog mora nakon što je izgradila most koji prekoračuje Kerčka vrata između Krima i južne Rusije

Rusija je u nedjelju zabranila ulazak trima brodovima ukrajinske mornarice u Azovsko more preko Kerčkih vrata postavljanjem velikoga teretnog broda ispod mosta pod ruskom kontrolom, dok se dužnosnici obiju zemalja međusobno optužuju za provokativno ponašanje. 

Bilateralni sporazum objema zemljama daje pravo na korištenje mora među njima, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima. 

Foto: Reuters/Pixsell

Napetosti na tom području eskalirale su otkad je Rusija pripojila ukrajinski Krim 2014. 

Moskva uspijeva držati pod kontrolom područje između Azovskoga i Crnog mora nakon što je izgradila most koji prekoračuje Kerčka vrata između Krima i južne Rusije. 

Galerija - Pozdravljanje Vladimira Putina i Donalda Trumpa

Ruska blokada
1/4

Reuters prenosi da je u nedjelju zahvaljujući velikome teretnom brodu blokiran kanal ispod mosta te da su očevici vidjeli dva ruska ratna zrakoplova Suhoj Su-25 kako nadlijeću teritorij. Ruska državna televizija izvijestila je da su u to područje poslani ruski borbeni zrakoplovi. 

Napetosti su se pojačale pošto je Rusija pokušala presresti tri broda ukrajinske mornarice u Crnome moru, optuživši ih za ilegalni ulazak u ruske teritorijalne vode. 

Ukrajina tvrdi kako je Rusija zaplijenila tri njezina broda i ranila pomorce

Ukrajinska mornarica objavila je da su ruske specijalne snage zaplijenile njezina tri broda u Crnom moru te da su pritom ozlijeđena dva pomorca. To je priopćeno nakon što je ranije javljeno da je Rusija otvorila vatru na ukrajinske brodove kojima je zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata u Azovsko more.

Zasad nema odgovora na ove optužbe s ruske strane, no ruske novinske agencije pozivaju se na izvore iz sigurnosne službe FSB koja tvrdi da ima neosporne dokaze da je Ukrajina orkestrirala "provokaciju", što će uskoro objaviti.  

Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost objavilo je da je predsjednik Petro Porošenko sazvao sastanak svog vojnog kabineta kako bi raspravili o novonastaloj situaciji.

>> Pogledajte kako je ovaj Rus zapalio trgovinu

Ključne riječi

Komentara 155

PI
Picgauer
01:32 26.11.2018.

Slava Ukrajini.!

TM
trade_mark
09:23 26.11.2018.

ono što su srbi na balkansoj razini, to su rusi na svjetskoj razini. dakle, rusi su srbi na 50-tu potenciju.

DU
Deleted user
07:19 26.11.2018.

Rusi žele spriječiti Ukrajince da odu na zapad kao i Srbi kad su uz pomoć JNA pokušali to isto učiniti sa Slovenijem i Hrvatskom gdje su na kraju sasvim zasluženo dobili po njuški i bili protjerani u svoju zemlju. To isto trebaju učiniti i Ukrajinci sa Rusima u svojoj zemlji inače neće nikad imati mira. Ako su Afganistanci uspjeli protjerat Ruse iz svoje zemlje početkom osamdesetih onda bi to mogli i Ukrajinci u svojoj zemlji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije