Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Karlovačkoj županiji 11 oboljelih

Novi slučajevi razvoja bolesti kod osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima

Foto: Kristina Štedula Fabac/PIXSELL
22.03.2020.
u 12:35

U Karlovačkoj je županiji u nedjelju zabilježeno 11 oboljelih od koronavirusa; tri nova slučaja u odnosu na subotu. U samoizolaciji je više od 600 osoba.

Tri novooboljele osobe kontakti su već prije oboljelih osoba i u tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. U Općoj bolnici Karlovac trenutno je hospitalizirano 6 osoba. Molimo sve građane Karlovačke županije koji imaju povišenu temperaturu ili neke druge simptome dišnog sustava da ne zovu Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije. Molimo građane da se telefonom jave svojim liječnicima obiteljske medicine. U koliko njihov liječnik ne radi mogu se javiti telefonom u izdvojenu ordinaciju opće medicine koja radi od 0 do 24 sata na lokaciji Vladka Mačeka 48, takozvana stara bolnica Dubovac. Telefon navedene ordinacije je 091 6149052 – kazao je Josip Ribar, načelnik Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. 

Temeljem Odluke ministra zdravstva o mjerama, mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, Stožer CZ Karlovačke županije je donio Odluku organizaciji dežurstava ambulanta obiteljske i dentalne medicine. Stoga je u svim Domovima zdravlja Karlovačke županije; Dom zdravlja Karlovac, Dom zdravlja Ogulin, Dom zdravlja Slunj, Dom zdravlja Duga Resa, Dom zdravlja Ozalj, Dom zdravlja Vojnić, sukladno prethodnoj Odluci provode se dežurstva u djelatnosti obiteljske i dentalne medicine u vremenu od 08:00 do 20:00 sati.

Temeljem iste Odluke ministra zdravstva, donesena je i Odluka o preraspodjeli liječnika prema kojoj je imenovan liječnik infektolog u primarnoj praksi, a za potrebe OB Karlovac.

- Važno je napomenuti da pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, stoga je nužno smanjiti nepotrebne kontakte. Još jednom apeliramo da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Apeliramo i na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane. Napominjem i da po prvim informacijama pristiglih od ravnatelja zdravstvenih ustanova Karlovačke županije nemamo prijavljenih materijalnih šteta na zdravstvenim ustanovama – dodao je J. Ribar.

Važno je reći i da je Stožer na web stranicama Karlovačke županije otvorio posebnu stranicu sa svim informacijama o koronavirusu u Karlovačkoj županiji. Zahvaljujući GIS sustavu, Stožer ima pregled nad radom zdravstvenih ustanova, trgovina, ali ima i mogućnost pratiti kretanje sooba u samoizolaciji putem IOB-a. Iz Stožera je ovih dana poručeno i da će se sve osobe koje se budu zadržavale ispred trgovina ili zatvorenih kafića ispijajući pive ili donesene kave, kažnjavati, obzirom je takvo ponašanje i grupiranje ljudi nedopustivo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije