Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENA MISTERIJA

Novi slučaj pacijenta inficiranog HEV-om štakora, znanstvenici i dalje ne znaju kako

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
08.05.2020.
u 18:20

"Jedanaest potvrđenih slučajeva u Hong Kongu je vjerojatno samo vrh ledenog brijega", smatra mikrobiolog dr. Siddharth Sridhar, jedan od istraživača koji je otkrio prvi takav slučaj

Neobična infekcija koju su liječnici 2018. godine prvi put zabilježili kod jednog pacijenta u Hong Kongu ponovno je dijagnosticirana prije otprilike tjedan dana. Radi se o hepatitisu E štakora koji na zasad nepoznat način više puta prelazio na ljude. "Odjednom imamo virus koji može skočiti s uličnih štakora na ljude", kazao je mikrobiolog dr. Siddharth Sridhar, jedan od istraživača koji je otkrio prvi takav slučaj u Hong Kongu.

Bilo je to toliko neobična pojava da su istraživači pomislili da se možda radi o izoliranom slučaju, "jedan pacijent koji je bio u krivom mjestu u pogrešno vrijeme". Ali onda su se počeli pojavljivati novi slučajevi jedan za drugim. Od te prve studije, još 10 stanovnika Hong Konga bilo je pozitivno na hepatitis E štakora, također poznat i kao HEV štakora, piše CNN.

Posljednji slučaj zabilježen je kod 61-godišnji muškarca kojeg su 30. travnja zbog abnormalne funkcije jetre testirali te se pokazalo da je pozitivan. Ono što je zabrinjavajuće je upozorenje mikrobiologa Sridhara koji upozorava da bi vani mogle biti još stotine zaraženih, a kojima ova infekcija nije još dijagnosticirana.

Inače, hepatitis E je bolest jetre koja također može uzrokovati vrućicu, žuticu i uvećanu jetru. Virus se javlja u četiri vrste koje kruže u različitim životinjama. U vrijeme prve studije, samo za jednu od četiri vrste bilo je poznato da može inficirati ljude. 

Kada su 2018. kod 56-godišnjeg pacijenta s abnormalnom funkcijom jetre testovi otkrili da njegov imunološki sustav reagira na hepatitis E, liječnici su bili zbunjeni jer u njegovoj krvi nisu mogli pronaći humani soj virusa hepatitisa E (HEV) pa su pomoću testova za humani soj HEV-a napravili novi i otkrili, prvi put u povijesti, hepatitis štakora kod čovjeka.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, humani soj hepatitisa E obično se prenosi fekalnim zagađenjem pitke vode. No soj hepatitisa štakora postavlja novu misteriju jer nitko ne zna točno kako se ljudi zaraze. U dvije godine od otkrića, istraživači još nisu utvrdili točan put prenošenja sa štakora na ljude. Iako postoje teorije da su se pacijenti možda zarazili konzumacijom kontaminirane vode, kao što je to slučaj kod infekcije ljudskim sojem hepatitisa, ili da su možda bili u doticaju s kontaminiranim predmetima, ništa dosad nisu uspjeli definitivno dokazati.

Istraživački tim i hongkonške vlasti ulažu dosta napora u bolje razumijevanje ove nove prijetnje zdravlju koja se pojavila prije dvije godine te su dosad dosta napredovali, piše CNN. Njihovi dijagnostički testovi su usavršeni, a proširili su i svijest među zdravstvenim sektorom, tako da liječnici znaju testirati na HEV štakora, a pored toga su i pokrenuli kampanje za podizanje javne svijesti. Također, testiraju populaciju štakora širom grada kako bi pokušali identificirati zaražene klastere štakora prije nego dobiju priliku skočiti na ljude. Na taj način dosad su prikupljeni podaci o tome koliko štakora u gradu ima HEV i koja područja imaju najviše štakora.

Unatoč tome ostalo je i dosta nepoznanica. Osim najveće nepoznanice kako virus prelazi sa štakora na ljude, također se ne zna niti koliko traje inkubacija virusa, a nije pronađen niti novi lijek. Postojeći lijek za humani soj hepatitisa E, naime, ima "mješovite" rezultate, tvrde znanstvenici.

Stručnjaci iz Hong Konga upozoravaju da ovo vjerojatno nije samo problem za Hong Kong, niti se radi o novom problemu. HEV štakora možda se već prenosi i u New Yorku, Parizu ili nekom drugom gradu, ali se to ne zna jer nitko ne testira.

"Moj je osjećaj, ovo se događa već dugo. Jedanaest potvrđenih slučajeva u Hong Kongu je vjerojatno samo vrh ledenog brijega", zaključuje Sridhar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije