Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smjene

Novi šef UVNS-a Ivica Panenić iskustvo stekao u SZUP-u i SOA-i

'15.06.2011. Visoka, Zagreb - U drzavnoj rezidenciji u Visokoj ulici odrzan je sastanak Vijeca za nacionalnu sigurnost. Petar Misevic Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Boris Ščitar/VLM
01.11.2012.
u 21:30

Ovim kadrovskim rješenjem stvari ostaju u kući jer je Panenić i prije imenovanja bio djelatnik Ureda iz Jurjevske ulice.

Nakon smjenjivanja Petra Miševića, čelnika Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, do kojega je došlo nakon izbijanja hrvatskog Watergatea, predsjednik RH I. Josipović i premijer Z. Milanović dogovorili su se da novi predstojnik UVNS-a bude Ivica Panenić.

Tim kadrovskim rješenjem stvari ostaju u kući, jer je Panenić i prije imenovanja bio djelatnik Ureda, čije je sjedište u Jurjevskoj ulici u Zagrebu. Riječ je o profesionalnom obavještajcu srednje životne dobi koji je iskustva stjecao u SZUP-u, kasnije i u SOA-i. Odlikovan je 1997. i Spomenicom domovinske zahvalnosti, na prijedlog ministra policije, a odlukom predsjednika F. Tuđmana.

Time Panenić postaje jedna od pet osoba (uz predsjednika Josipovića, premijera Milanovića, predsjednika Sabora Leke i predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost M. Tuđmana) koje imaju pravo naložiti nadzor rada institucija sigurnosno-obavještajnog aparata. UVNS nije obavještajna agencija nego tijelo koje na osnovi izvješća iz obavještajne zajednice nadzire i analizira njen rad, postupanje i zakonitost. UVNS obavlja stručne i administrativne poslove za Vijeće nacionalne sigurnosti i Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, a odobrava i sigurnosne certifikate hrvatskim tvrtkama. 

Komentara 1

OB
-obrisani-
12:10 02.11.2012.

Znači ne radi se o Zokijevom prijatelju nego o običnom bezveznjaku, kako je negdje bilo napisano?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije