Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski identitet

Novi prijepor sa susjedima: 'Postupak Crne Gore je skandalozan'

30.01.2018.
u 18:30

Aktivno se uključio i zastupnik Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore, Adrijan Vuksanović, koji je u okviru Premijerskog sata postavio pitanje predsjedniku vlade Dušku Markoviću.

Nova “fronta” u ionako narušenim odnosima Hrvatske sa susjedima otvara se na južnoj granici. Crna Gora, naime, odlučna je na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine uvrstiti Bokeljsku mornaricu, no nigdje u svom zahtjevu ne spominjući da je riječ o baštini autohtone hrvatske nacionalne manjine. Prethodno, Crna Gora i Hrvatska imale su prijedlog zajedničke nominacije Bokeljske mornarice na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine, no Crna Gora je, kako se ispostavilo, odlučila započeti taj proces sama.

Najprije su reagirali članovi Hrvatske udruge iz Boke kotorske, njih 4000, otvorenim pismom upućenim tamošnjem Ministarstvu kulture, s molbom da razmotri mogućnost da se u dosje uvrsti i kult svetoga Tripuna i hrvatski narod koji je stvarao, održavao i baštinio nasljeđe Bokeljske mornarice.

Aktivno se uključio i zastupnik Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore, Adrijan Vuksanović, koji je u okviru Premijerskog sata postavio pitanje predsjedniku vlade Dušku Markoviću. No, odgovor je bio krajnje nezadovoljavajući: da Crna Gora kao država koja baštini multikulturalnost kao osnovnu vrijednost, svoje cjelokupno nasljeđe tretira cjelovito, ne dijeleći ga prema nacionalnoj pripadnosti. U prijevodu, pita li se njega, o Hrvatima ni spomena.

Neigranje povijesnih činjenica

– Hrvati ne moraju nikome dokazivati svoju lojalnost i ljubav prema Crnoj Gori. Nepristojno je bokeljske Hrvate označavati kao one koji žele nacionalno obojiti i prisvojiti Boku kotorsku, kao što je nepristojno negirati njihove dominantne zasluge u stvaranju kulturnih dobara i pritom nemoćno bježati u regionalnu pripadnost, samo da se ne bi priznalo ono što je činjenica. Reći da ne postoji hrvatsko kulturno blago u Crnoj Gori isto je što i reći da ne postoje Hrvati u Crnoj Gori – komentira Adrijan Vuksanović.

Uvidjevši kako službena Podgorica ustraje u namjeri da negira neosporne, povijesne činjenice, članovi hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice posjetili su i Hrvatski sabor kako bi upozorili da je Bokeljska mornarica dokaz tisućljetne nazočnosti Hrvata na području Boke kotorske, pa i zatražili potporu Sabora i sugerirali da je najpravedniji način uvrštavanja Bokeljske mornarice na UNESCO-ov popis – zajednička nominacija Hrvatske i Crne Gore.

Postupak Crne Gore saborski zastupnik Mosta Marko Vučetić nazvao je skandaloznim, zbog pokušaja da se negira bitni hrvatski identitet mornarice.

– Preko toga Sabor ne smije prijeći, moramo se zajednički oduprijeti pokušajima kojima se pokušava negirati početak mornarice u povijesnom smislu. Još 809. godine započelo je nešto hrvatsko, kulturno, univerzalno i svjetsko u Boki, a danas nam prijeti opasnost da nestane to hrvatsko, pa nestaje i to kulturno, univerzalno i istinito. Mi zastupnici ne smijemo biti svjedoci koji će dovesti do toga da ovo nestane – upozorio je Vučetić.

Važnost nacionalne manjine

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, vezano uz ovu goruću problematiku, nema ni najmanje dvojbe, pa ističe kako je Bokeljska mornarica, kao tradicija bokeljskih Hrvata, otprije upisana i u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. – Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna neodvojivi su dio tradicije bokeljskih Hrvata i naše nacionalne baštine, neraskidivo povijesno povezani s Katoličkom crkvom i hrvatskim narodom. Vlada RH i Hrvatska bratovština “Bokeljska mornarica 809” slažu se kako bi bilo najpravednije da se Tripundanske svečanosti i Kolo uvrste na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine zajedničkom nominacijom Hrvatske i Crne Gore – istaknula je ministrica, dodajući kako upravo hrvatska manjina u Crnoj Gori na najbolji način pridonosi suradnji dviju prijateljskih država. Reakcija Podgorice očekuje se s priličnim nestrpljenjem. 

Komentara 153

DU
Deleted user
19:08 30.01.2018.

Evo kako nas sa svih strana penetriraju dok se mi međusobno svađamo oko ustaša i partizana! Pa dokle više?

PR
prajdali100
19:01 30.01.2018.

Zašto ne !!!!! Hrvatska je kanta nabijača kojoj se Europa smije.Svaka šuša radi šta hoće a Kolinda,Plenković i ostali šute,mule.......kakvi beskičmenjaci.Zašto šute branitelji !!!? Generali !!!? Intelektualci !!? Crkva !!? Nule jedne, nule !!

DU
Deleted user
19:07 30.01.2018.

Ne razumijem što se stalno petljamo u stvari drugih država?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije