Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo zdravstva traži očitovanje

Novi predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava: 'Nedostatak struje nije narušio stanje bolesnika'

Zagreb: Prosvjed medicinskih djelatnika ispred KB Dubrava zbog teških uvjeta rada
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.11.2020.
u 16:01

Rekao je da je jučer, pri nestanku struje, pet respiratora ostalo bez struje, ali je dodao da "niti u jednom trenutku život bolesnika, odnosno njihovo zdravstveno stanje nije bilo ugroženo".

Novi predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava, Silvio Bašić komentirao je stanje u toj bolnici koja je postala isključivo COVID bolnica.

- Bolesnici koji imaju COVID-19 i dalje mogu oboljeti od drugih bolesti i njima će se sva potrebna skrb pružiti u ovoj ustanovi. Osoblje koje ne može raditi s takvim bolesnicima bit će upućeno u ostale zagrebačke bolnice i tamo će pomagati tim kolegama, rekao je Bašić. 

Na pitanje koliko je medicinskih sestara od proljeća dalo otkaz, Bašić nije dao konkretan broj.

- Nemam točnu informaciju, ali nije veliki broj, iako je za mene velik broj i ako je jedna sestra dala ostavku, rekao je. 

"U ovom trenutku imamo osam slobodnih respiratora. Kad bude potrebe za većim brojem, oni će doći iz drugih zagrebačkih bolnica."

Rekao je da je jučer, pri nestanku struje, pet respiratora ostalo bez struje, ali je dodao da "niti u jednom trenutku život bolesnika, odnosno njihovo zdravstveno stanje nije bilo ugroženo".

- Zatražili smo temeljito izvješće od uprave bolnice, kad dođu ti podaci, onda ćemo utvrditi zbog čega su nastali nedostaci i otkloniti h, odnosno djelovati po tom izvješću.

- Čim je bolesnik na respiratoru, jasno je da mu stanje nije dobro. Međutim, taj nedostatak struje, koliko ja znam, nije narušio njegovo postojeće stanje.

- Dodatno medicinsko osoblje stiže iz trena u tren, ovisi o potrebama. Kad se bude otvorio ovaj objekt, naravno da će to biti puno veći broj osoblja. Ali, nećemo povlačiti maksimalni broj osoblja za cijeli objekt nego dinamikom kako se bude punilo, tako ćemo povlačiti osoblje iz drugih bolnica, upravo da bi i tim drugim bolnicama ostavili što više vremena i prostora da zbrinjavaju covid negativne bolesnike.

Bašić smatra da je ovo pravi trenutak za organiziranje COVID bolnice.

- Ne bih rekao da je u zadnji čas, nego u pravi čas. Da smo bilo što poduzeli prije onda bi ljudi došli ovdje i sjedili bi skrštenih ruku.

Kaže da je maksimalni broj bolesnika koji mogu primiti vrlo rastezljiv, ovisno o broju kreveta u sobi, ali da se planira oko 800.

- Imamo mjesta i u šatorima, a trenutačno u respiracijskom centru imamo 12 slobodnih mjesta. Ako se oni popune onda ćemo ići u šatore.

"Cijela zgrada će biti za covid bolesnike, ali jedan manji dio zgrade ćemo napraviti da bude covid free zona ne bi li se djelatnici koji rade u smjenama mogli otići na wc i da mogu odmarati. Do jučer se to nije moglo jer su tamo bili pregledavani pacijenti", pojasnio je Bašić i dodao je da očekuje da će KB Dubrava kroz dan ili dva postati covid bolnica.

Bašić navodi da, iako neki mediji navode drugačije, on smatra da je trenutna situacija u bolnici "zadovoljavajuća i pod kontrolom".

Ministarstvo zdravstva zatražilo je u ponedjeljak od KB-a Dubrava, nakon privremenog nestanka električne energije u toj bolnici u nedjelju, da se žurno očituje o tom događaju i stanju postojećih agregata.

Ministarstvo zdravstva objavilo je na svojim web stranicama da je ministar Vili Beroš još u ožujku poduzeo prve korake u prenamjeni KB-a Dubrava u Primarni respiratorno-intenzivistički centar, te je u skladu s tim zatraženo da se osiguraju neophodni dijelovi bolnice za nesmetan rad u slučaju da epidemija još više eskalira.

"Uslijed niza okolnosti u KB-u Dubrava, jasna je potreba za preciznim adresiranjem postojećih nepravilnosti i očuvanje optimalnih uvjeta na dobrobit pacijenata i zdravstvenih djelatnika. Primitkom očitovanja KB-a Dubrava, Ministarstvo zdravstva izvijestit će javnost o tijeku razvoja situacije te modalitetu rada KB-a Dubrava u predstojećem razdoblju".

VIDEO: Jedan dan u KB Dubrava - bolnici prenamijenjenoj u COVID centar

Ključne riječi

Komentara 4

AD
admzaq
16:34 02.11.2020.

Treba ih pitati što će sada biti sa silnim ljudima koji su čekali mjesecima, pa i godinama da dođu na red na dijagnostiku/pregled, a sada opet neće biti ništa od toga. Totalni kaos u zdravstvu. Onaj Kujundžić je još bio i premija za ovog demagoga od Beroša.

PE
perolero23
21:04 02.11.2020.

Jesu li ikad culi za agregat?

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
18:11 02.11.2020.

Zdravsveno osoblje ja odmah po nestanku struje,doslo nabrzinu,i pokrenuli respiratore,jer oni i na kurblu se mogu upaliti i pokrenuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije