Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljevičarski nacionalist

Novi predsjednik Meksika Obrador obradovao sirotinju

Andres Manuel Lopez Obrador
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.07.2018.
u 11:12

Prvi put nakon Lázara Cardenasa, koji je na čelu zemlje bio 30-ih godina prošlog stoljeća, Meksiko vodi jedan ljevičar

Novi je predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, kandidat Demokratske revolucionarne stranke. Dakle, ljevičar. I to je prvi put nakon Lázara Cardenasa koji je na čelu zemlje bio 30-ih godina prošlog stoljeća. Nakon njega vladali su redom konzervativci. Obrador je u kampanju koju je najviše vodio u pueblosima, odnosno gradićima i selima, donio nešto što je bilo sasvim razumljivo običnom meksičkom puku – ljevičarski populizam. Jer, osim što je lijevo orijentiran, Obrador je i nacionalist. Pa eto savršenog antipoda Donaldu Trumpu odmah preko Rio Grandea.

Žrtve globalizacije

A osmisliti retoriku nije bilo pretjerano teško jer njegovu je domovinu od 130 milijuna ljudi globalizacija pogodila osobito teško, uništavajući malo poduzetništvo i poljoprivredu, tjerajući stanovništvo u gospodarske migracije i zapuštajući infrastrukturu. Profesionalni političar, odmah nakon što je diplomirao, pridružio se Institucionalnoj revolucionarnoj stranci, no kada se ona počela pomicati prema ekonomiji slobodnog tržišta, napustio ju je i osnovao svoju Demokratsku revolucionarnu stranku.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

S njom je najprije osvojio mandat kao gradonačelnik glavnog grada Ciudad de Mexica 2000., a onda 2006. godine došao vraški blizu predsjedničkog mandata. Nedostajalo mu je 0,6 posto, nije u to vjerovao, organizirao je demonstracije blokirajući meksičke ulice mjesecima. Sljedeći put, 2012., izgubio je za šest posto, no sud mu nije uvažio žalbu na rezultat. No sada je pobijedio, i to s novom strankom Morena, što bi u prijevodu bilo Pokret za nacionalnu obnovu. Pobijedio je s rekordnom razlikom (53%) otkako je u Meksiku demokracije, dakle zadnjih 20 godina.

Iako on poput Cardenasa 30-ih godina sasvim sigurno neće kretati u nacionalizaciju naftnih polja iz ruku američkih i britanskih vlasnika, njegova politika trebala bi biti stubokom drugačija od dosadašnje.

– Slijede duboke promjene, iako poštujem svakog Meksikanca, dat ćemo prioritet najsiromašnijima i zaboravljenima – rekao je Obrador nakon pobjede.

Naftno pitanje

Što se nafte tiče, provjerit će se zakonitost ugovora potpisanih za odlazećeg predsjednika Nieta. Obrador će se maknuti i iz njegove rezidencije, smjestit će se u Zocalu, stariju palaču u povijesnom središtu Ciudad de Mexica, upravo tamo gdje su 2006. njegovi pristaše prosvjedovali nakon njegova tijesna izbornog poraza. Tamo će, kaže, biti bliže narodu. Investitori su oprezni, ne vjeruju još do kraja Obradorovim obećanjima koja uključuju i borbu protiv korupcije, kao i protiv narkokartela koji ostavljaju tepihe mrtvih po meksičkom krajoliku. U tome će mu, tvrdi Obrador, pomoći i sam papa Franjo.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Andres Manuel Lopez Obrador
1/12

Komentara 4

DU
Deleted user
12:36 03.07.2018.

Nakon njega vladali su redom konzervativci.....mislis diktatori koje su birali Washington i cia

Avatar dras32
dras32
12:33 03.07.2018.

Vlasnici naftnih polja u Meksiku, amerikanci i britanci, pametnom dosta. I danas sve bogate zemlje crpe bogatstva iz "manje sretnih" zemalja a kad im sirotinja iz tih manje sretnih pokuca na granicu onda im postave žilet žicu. Zoplo se nadam da ce se debeloguzi Zapad kad tad utopiti u smradu svojih debelih guzica a ostatak svijeta prodisati. Bolje Zapad zasluzio nije, jos od Krizarskih pohoda i kolonijalizma poceo si je pisati sudbu koja mu polako dolazi na naplatu.

SL
spusti_loptu
12:37 03.07.2018.

Odradovao sirotinju...? Tek je dobio izbore, vidjet cemo sto ce dobrog ucinit za siromasne... To nigdje nije lako, a cini mi se pogotovo ne u Meksiku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije