Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pravilnik o pedagoškim mjerama

Za bacanje smeća po školi opomena, za nasilno ponašanje – isključenje

09.04.2015., Zagreb - Na konferenciji za medije ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, predstavljen je dosadasnji rad Ekspertne radne skupine za provodjenje Cjelovite kurikularne reforme. Vedran Mornar, ministar  Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
01.09.2015.
u 12:05

Lakši prijestupi su, primjerice, bacanje smeća po školi ili po dvorištu, korištenje mobitela na satu, ali i prepisivanje.

Novi pravilnik o pedagoškim mjerama ili, laički rečeno, o kažnjavanju učenika zbog neprihvatljivog ponašanja napokon je gotov. Ministar obrazovanja prof. dr. Vedran Mornar potpisao ga je te objavljivanjem u Narodnim novinama stupa na snagu i vrijedit će kad učenici 7. rujna krenu u školu. Razlozi zbog kojih se učenicima mogu izricati kazne svrstani su u četiri kategorije.

Lakši prijestupi su, primjerice, bacanje smeća po školi ili po dvorištu, korištenje mobitela na satu, ali i prepisivanje. Teži su omalovažavanje kolega, širenje neistina, uništavanje imovine, unošenje droge, krađa. U teške oblike neprihvatljivog ponašanja ubraja se izazivanje nasilja, krivotvorenje ispričnica, poticanje govora mržnje, unošenje oružja u školu, a kategoriju osobito teških prijestupa, među ostalim, čini krivotvorenje dokumentacije škole, teške krađe, ugrožavanje sigurnosti učenika, nasilno ponašanje.

Kazne su u rasponu od opomene, ukora, strogog ukora do opomene pred isključenje i isključenja iz škole, a mogu se izreći i za neopravdane izostanke. Najblaža je za izostanak 0,5 posto sati, a isključenje, odnosno, u osnovnoj školi premještaj u drugu školu, dobiva se za dva posto neopravdanih od ukupnog broja sati u školskoj godini. Ministar Mornar naglašava da je donošenjem ovog pravilnika konačno uređen sustav jer su kazne za učenike prije samostalno propisivale škole. 

– Logično je posloženo stupnjevanje neprihvatljivog ponašanja, za prepisivanje će dobiti opomenu, a ako učenik ima ukor pred isključenje iz škole i napravi neki drugi lakši prekršaj, neće ga se izbaciti iz škole. Ali ako napravi težak ili osobito težak prekršaj, a već ima ukor pred isključenje, isključit će ga se – tumači ministar Mornar. Opomena i ukor učeniku se izriče u roku od 15 dana, strogi ukor i opomena pred isključenje 30 dana od počinjenja prekršaja, a 60 dana za isključenje. 

>> Većina ispitanika za oštrije kazne učenicima

Komentara 14

OS
osica
12:24 01.09.2015.

I trebalo je. Neka pravilnik ne ostane mrtvo slovo na papiru. Budite suport profesorima koji su izloženi ne samo nepoštivanju od strane djece, često puta fizičkom i psihičkom maltretiranju , već vrlo često i od njihovih roditelja. Poštujte odgovornu profesijuu koja nam obrazuje i odgaja djecu. Nije im lako. Platitite ih pošteno.

GL
gloria
14:22 01.09.2015.

Štetu koju učenik napravi u školi trebaju platiti roditelji. Namještaj je izrezbaren, grafiti po zidovima, razbijena stakla i sl. Svaki roditelj treba sva ta pravila dobiti na prvi dan nove sk.god. i mora potpisati primjerak i vratiti ga u školu, da kasnije nebi rekao da nije bio informiran. Nas narod je takav, da tek kada ga opalis po novčaniku razumije zakon. Previše se je zla uvuklo u naše škole , konačno tu djecu treba početi odgajati.

GR
grgaman
13:27 01.09.2015.

Stata koju je drug Jovanovic i ova vlada napravili cijelom drustvu je neprocjenjiva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije