Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je vladika Irinej Gavrilović

irinej
Preuzeto s poezijascg.com
Autori: (mf), A.Be./VLM
22.01.2010.
u 10:35

Arhimandrit Gavrilo iz manastira Lepavina u Hrvatskoj određen je na početku izbornog zasjedanja Arhijerhijerejskog sabora za osobu koja će iz Jevanđelja izvući ime novog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Vladika niški Irinej Gavrilović izabran je danas za patrijarha Srpske pravoslavne crkve koji će na toj poziciji naslijediti nedavno preminulog Pavla. Novoizabrani patrijarh rekao je da je njegov izbor bila volja Božja i volja Svetoga arhijerejskog sabora.

- Na tu časnu i tešku dužnost izabran sam uz pomoć braće arhijereja s kojima ću zajedno nositi breme i sve probleme - rekao je Irinej za Tanjug.

Zvona na Sabornoj crkvi oglasila su se oko 14.20 sati, što je značilo da je izabran 45. patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Irinej niški, Irinej bački i kontroverzni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije trojica su kandidata koja su u prvom krugu glasovanja dobila natpolovičnu većinu.

Arhimandrit Gavrilo iz manastira Lepavina u Hrvatskoj određen je za osobu koja će izvući ime novog poglavara SPC-a.

Na čelu niške eparhije od 1975.

Vladika Irinej rođen je 1930. u selu Vidova kod Čačka. Njegovo svjetovno ime bilo je Miroslav Gavrilović. Završio je osnovnu školu u rodnom selu, gimnaziju u Čačku, bogosloviju u Prizrenu, a zatim Bogoslovni fakultet u Beogradu.

Zamonašen je u manastiru u Rakovici 1959. U svibnju 1974. izabran je za episkopa moravičkog, vikara patrijarha Germana. Za episkopa niškog izabran je na zasjedanju Svetoga arhijerejskog sabora 1974. Godinu dana kasnije ustoličen je na tron episkopa niške eparhije.

Izbor počeo u 9 sati

Točno u devet sati, nakon zajedničke liturgije u Sabornoj crkvi u Beogradu, počeo je zasjedati Sabor Srpske pravoslavne crkve koji je odlučivao o novom patrijarhu.

Nasljednik patrijarha Pavla birao se izvlačenjem papirića s imenom jednoga od trojice kandidata koja su ušla u najuži izbor od ukupno 37 episkopa.

Episkopi SPC-a izabrali su novog patrijarha nakon gotovo 20 godina, kada je na čelo Crkve došao Pavle koji je umro 15. studenoga 2009.

Komentara 66

AG
Agramer198
15:40 22.01.2010.

Ne, Nikola Tesla je rođen u Trojednoj Kraljevini koja se je nalazila u sklopu Austro-Ugarske monarhije te kao zemlja koja je slobodno i od svoje volje tijekom svake krunidbe imala pravo prihvatiti odnosno odbaciti austrijskog cara odnosno ugarskog kralja kao svojega...

OB
-obrisani-
15:40 22.01.2010.

E sad mi je puno lakse kad je ovaj izabran, mislim zaboli me...

DE
delamarina
17:39 22.01.2010.

Zanimljivo,a sta to vas boli racku ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije