Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KBC Osijek

Novi linearni akcelerator ukida listu čekanja

linearni akcelerator
Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
1/4
21.01.2019.
u 19:29

Osječka bolnica dobila je novi moderni uređaj

Za zračenje bi se u KBC-u Osijek trebalo dokinuti čekanje jer je novi linearni akcelerator u toj bolnici pušten u funkciju. Riječ je o modernom uređaju koji, kako je rekao ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić, na malo područje u tumor može koncentrirati velike doze rendgenskih zraka.

– Radi se o vrlo pozitivnom pomaku u liječenju zloćudnih bolesti. Na pregled se čekalo i do četiri mjeseca, a s novim linearnim akceleratorom lista čekanja će praktički nestati – rekao je ministar zdravstva.

Da se nada da će lista čekanja za zračenje puštanjem u rad modernog uređaja biti potpuno anulirana poručio je iz Osijeka i doc.dr.sc. Ilijan Tomaš, predstojnik tamošnjeg Zavoda za onkologiju, dodajući da su dosad brojne pacijente bili prisiljeni slati i na zračenje u druge bolnice odnosno u Zagreb.

Dosad je ova bolnica, kojoj gravitira 800 tisuća ljudi, imala samo jedan stariji uređaj. Nova tehnologija linearnog akceleratora, Varian, donosi u Slavoniju, među ostalim, precizniji i sigurniji način takvog liječenja, uvodi se zračenje koje bitno manje utječe odnosno oštećuje okolne organe. Kako je rekao jučer u Osijeku ministar Kujundžić, to je velika dobit za Slavoniju, za koju je najavljena i velika investicija u zdravstvu – gradnja novog KBC-a.

– Zajedno s ministrom i premijerom, trenutačno smo osigurali 35 milijuna kuna za idejno-projektno rješenje za gradnju novog KBC-a. Imovinsko-pravni odnosi su riješeni – rekao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Lokaciju novog osječkog KBC-a župan Anušić nije htio otkriti te je naglasio da je “novi klinički centar za istok Hrvatske megaprojekt koji će se raditi godinama”.

– Bitno je da smo konačno započeli i osigurali prva sredstva – kazao je osječko-baranjski župan.

Inače, novi linearni akcelerator zbog kojeg se zdravstvena administracija jučer okupila u Osijeku nabavljen je na tenderu u sklopu programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije