Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRajem 2019. godine

Novi dom za USKOK i DORH. Sele se u prostraniju zgradu u Zagrebu

Zagreb: Bivša zgrada Prekršajnog suda na Kennedyjevom trgu
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/4
05.11.2018.
u 23:23

Zgrada je napuštena još od 2011. godine i u derutnom je stanju, a u njezinu obnovu ministarstvo će uložiti 5 milijuna kuna

Nakon godina upozoravanja iz krugova bliskih USKOK-u i Županijskom Državnom odvjetništvu u Zagrebu kako zaposlenici tih dviju institucija rade u, ponajprije u prostornom smislu, krajnje neprikladnim uvjetima unutar zgrade u Gajevoj ulici gdje su smješteni njihovi uredi, krajem prošlog tjedna iz pravosudnih krugova se pojavila informacija kako bi taj problem trebao biti riješen najkasnije do kraja 2019. godine.

Naime, prije nekoliko dana ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je zajedno s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem obišao zgradu nekadašnjeg Prekršajnog suda na Kennedyjevu trgu koju su, zadovoljni onim što su vidjeli, odlučili staviti na raspolaganje Državnom odvjetništvu unutar kojeg će onda sami odlučiti koga će točno tamo useliti. Sama zgrada ima oko 4,5 tisuća četvornih metara i trenutačno je napuštena te se nalazi u poprilično derutnom stanju s obzirom na to da godinama nije korištena, a kako bi je renovirali, ministarstvo navodno planira uložiti oko pet milijuna kuna. Za izvođača radove će se, po klasičnoj proceduri, najprije raspisati natječaj na koji će potom biti moguće uložiti i žalbu, a jednom kad radovi krenu, bit će potrebno obnoviti veći dio zgrade.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Danas su na njoj razbijeni neki od prozora, otpada žbuka sa zidova, parketi su “podignuti” od vlage, a videonadzor koji se tu nalazio također više nije u funkciji, ali bilo kako bilo zgrada je u vlasništvu države te će obnova koštati znatno manje od kupovanja ili izgradnje neke druge zgrade. Koliko je ova investicija doista potrebna, posvjedočit će svatko tko se ikad prošetao zgradom u Gajevoj u kojoj su trenutačno smješteni USKOK i DORH. Sobe u kojima su neke od njih velike po jedva desetak kvadrata zna dijeliti više ljudi, a deseci registratora i tisuće stranica spisa nerijetko su razbacane po podu te ih državni odvjetnici doslovce moraju preskakati da bi došli do svog radnog stola.

Čak i onima najpedantnijima teško je sve držati u kakvom-takvom redu jer gotovo da je pravilo, a ne izuzetak, da u sobama nema niti adekvatnih ormara i/ili polica na kojima bi se držali spisi. Inače, Ministarstvo pravosuđa je zagrebački Prekršajni sud iselilo s Kennedyjeva trga 2011. godine i potom uselilo u zgradu u Sigetu za koju je mjesečni najam iznosio 430.000 kuna.

>> Pogledajte kronologiju afere lažnih SMS-ova

Komentara 9

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
01:12 06.11.2018.

Zašto je trebalo ginuti za neovisnu državu, odgovor je jednoznačan? Kako bi, pored ostalog, naše vjerodomoljubne vlasti mogle iznajmljivati zgrade u privatnom vlasništvu naših transatlanskih gazda, tako i svojih kompradora u neovisnoj državi. Prekršajni sud je preseljen izvan centra i i za skupe pare, iako se za godišnju najamninu mogla izvesti renovacija objekta u kojem je imao sjedište. Isto tako iznajmljen je poslovni prostor za Ministarstvo ekologije i njegove ustanove u Zagreb Toweru, umjesto da je renovirana zgrada DTR za četverogodišnju najamninu. U maloj H Kostajnici renoviran je sud sa jednim sucem za desetak miliona kuna, a DORH-ovci moraju skakati jedni preko drugih da bi došli do svoga radnog mjesta. Vjerodomoljubi će graknuti kao vrane i gavrani da su to uradili Crveni Kmeri, ali gdje su bili ZNA SE vjerodomoljubi koji su šutili kao ona stvar u ruci, jer se radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu. Mali je milion takvih i sličnih manipulacija sa državnom i privatnom imovinom, a vjerodomoljubi se tuku kao naši bliski srodnici primati po već pocrnjelim prsima i pjevaju odu zahvalnosti Ocu Domovine, Vrhovniku Mesiji i heroju Franji i njegovim nasljednicima: Sliku Tvoju ljubim, šapćem Tvoje ime, vjetar nosi rječi Franjo (Stipe, Ivo, Kolimda) ne zaboravi me. U mojim komentarima ja nazivam domicilne vjerodomoljube dvonožnim glodarima, papkarima i kopitarima, što je za četveronožce strašna uvreda, zar ne?

Avatar siva_sova
siva_sova
07:06 06.11.2018.

koliko će spisa biti izgubljeno kod preseljenja ?

Avatar navijač
navijač
07:29 06.11.2018.

U sobama nema dovoljno adekvatni ljudi a ne ormara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije