Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGOVI NASILJA

Novi detalji o smrti Putinova pomoćnika potaknuli teorije zavjere

Putin i Lesin 2000. godine
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
11.03.2016.
u 21:55

Autopsija je pokazala ozljede tupim predmetom na glavi, vratu, torzu, rukama i nogama

Novi detalji o smrti bivšeg pomoćnika ruskog predsjednika Vladimira Putina potaknuli su teorije zavjere.

Mihail Lesin (57) pronađen je mrtav u hotelu u Washingtonu u studenom prošle godine, a ruski mediji tada su prenosili izjave obitelji kako je riječ o srčanom udaru nakon duge bolesti. Međutim, washingtonske vlasti u četvrtak su objavile da je autopsija pokazala ozljede tupim predmetom na glavi, vratu, torzu, rukama i nogama. Istraga je još u tijeku.

Samozatajni Lesin bio je ministar tiska od 1999. do 2004. te ga se smatra zaslužnim za preuzimanje kontrole Kremlja nad medijima. Također mu se u zasluge stavlja ideja pokretanja ruskog kanala na engleskom jeziku Russia Today (RT), koji je u međuvremenu postao veliki međunarodni medij. 2013. godine postao je čelnik Gazprom Medije, jednog od najvećih ruskih medijskih holdinga, no to je mjesto iznenada napustio 2015., kada su se pojavile glasine o bolesti.

Zbog tajanstvenih okolnosti njegove smrti pojavilo nekoliko se teorija zavjere. Američki portal The Daily Beast piše da su ga američke vlasti najvjerojatnije istraživale zbog pranja novca i kršenja antikorupcijskih zakona te kako sve ukazuje na to da je Lesin postigao dogovor s FBI-jem. Hotel u kojemu je pronađen, ističe se, također je blizu sjedišta FBI-ja i ministarstva pravosuđa, a nije poznato zašto je putovao u Washington. U nekim krugovima vanjske politike u Washingtonu spekulira se, piše ovaj portal, kako je Lesin ubijen nakon što je došao u Washington kako bi postigao dogovor s FBI-jem.

Na sličnom su tragu i neki ruski blogeri, ali s malo holivudskijim dijelom priče - smatraju da je Lesin možda ušao u program zaštite svjedoka nakon što je Amerikancima proslijedio informacije o ruskoj eliti te da je njegova smrt zapravo lažirana, prenosi britanski Guardian. Drugi pak ističu kako je bio poznat po sklonosti pušenju i alkoholu te da je njegova smrt možda rezultat tučnjave ili nekog drugog osobnog incidenta.

>> Bivši Putinov savjetnik umro od ozljede glave tupim predmetom

Komentara 14

MR
mrkoje
22:23 11.03.2016.

ne verujem da ga je putin ubio svojim rukama

Avatar Idler 3
Idler 3
23:16 11.03.2016.

"...ozljede tupim predmetom na glavi, vratu, torzu, rukama i nogama..." Isto kak i Hasina zadnja žena....prve dvije hmrle od trovanja gljivama...a zadnja....ni htjela jest gljive >;-))

Avatar lvan12
lvan12
08:58 12.03.2016.

Ubijen u glavnom gradu SAD-a, kraj sjedišta FBI-a i ministarstva pravosudja... I još pod navodnom zaštitom. Ako su ga Rusi uspijeli u roknuti tamo, bez da je nadjen pocinitelj sa ijednim dokazom i jos tako da su Amerikanci javili obitelji da je umro od srčanog udara... Onda su Amerikanci ti koje treba pitati kako je to sve skupa moguće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije