Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crne prognoze

Novi ciklus recesije: BDP će u 1. kvartalu biti u padu najmanje 2%

ljudi
Davor Puklavec/Pixsell
29.05.2012.
u 20:30

Broj zaposlenih u trgovini, građevinarstvu i prerađivačkoj industriji u tri mjeseca pao za više od 15.000.

Bruto društveni proizvod u prvom tromjesečju pao je minimalno dva posto, procjena je ekonomskih analitičara i prva potvrda novog ciklusa recesije u Hrvatskoj.

Iako bi Državni zavod za statistiku podatak o kretanju BDP-a trebao objaviti u četvrtak, svi gospodarski pokazatelji na kojima se temelji izračun kretanja ekonomije pokazuju pad.

Na loše kretanje ekonomije najviše su utjecale kapitalne investicije koje su u padu i tromjesečje za nama, kaže Zdeslav Šantić, analitičar SB Splitske banke, koji upozorava da će i smanjenje državne potrošnje imati negativan utjecaj na ekonomiju. Jedan od rijetkih fundamenata koji je rastao jest trgovina na malo, ali Šantić ističe da je to posljedica rasta PDV-a. Građani su se požurili s kupnjom u prva dva mjeseca kako bi izbjegli poskupljenja, upozorio je Šantić, koji očekuje pad BDP-a od 2 posto, a napominje da će ostatak godine uvelike ovisiti o razvoju situacije u eurozoni.

A nakon prvog tromjesečja, loši rezultati nastavljaju se redati i u travnju. Industrijska proizvodnja zabilježila je godišnji pad od 9,2 posto, a broj zaposlenih u industriji pada iz mjeseca u mjesec. Samo u trgovini, građevinarstvu i prerađivačkoj industriji u tri mjeseca broj zaposlenih pao je za više od 15 tisuća. Zaposlenost u zemlji pala je u prvom tromjesečju više od 1 posto, a u ožujku je svaki peti Hrvat bio na burzi. Dolaskom sezone nezaposlenost se lagano smanjila, ali to nije dugoročno. Analitičari Raiffeisen banke najavljuju daljnji pad industrijske proizvodnje po stopi od 7,5 posto godišnje, a u procjenama BDP-a pesimističniji su od Šantića i očekuju minus od 2,3%. Investicije padaju trinaesto tromjesečje zaredom, a rast osobne potrošnje nije održiv zbog pada zaposlenosti, poskupljenja i razduživanja kućanstava.

Analitičar Erste banke Alen Kovač očekuje kontrakciju ekonomije od 2 posto. Upozorava na "nepovoljnije trendove u razmjeni s inozemstvom", a očekuje i dalje nepovoljan utjecaj investicija i industrijske proizvodnje.

Komentara 231

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
08:29 30.05.2012.

u BiH jeftinije,Austrija jeftinija,italija,maaaaa...........

DU
Deleted user
21:13 29.05.2012.

ovi pojma nemaju, jaca je za njih doktor nauka industrijska proizvodnja u padu 9% s obzirom na jacino vrijeme pa drugovi čestitam, bar dobro trkeljate, ako već ništa ne znate raditi

FL
flick
21:40 29.05.2012.

Kukurikuuuuuuu! Likujem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije