Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.03.2017. u 14:50

Regulirati bi trebalo institut priziva savjesti. To se, svjedoče liječnici, dosta zloupotrebljava

Nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda poslije koje u Hrvatskoj pobačaj ne smije biti zabranjen, ali se u dvije godine treba donijeti novi zakon, počinju lobiranja, pritisci i uvjeravanja raznih grupacija.

Cilj je utjecati na taj novi zakon koji će regulirati to izuzetno osjetljivo područje. Ta tema na javnoj raspravi nije prvi put, a zasigurno neće biti ni zadnji jer svaka osoba na svijetu ima svoje mišljenje o njoj pa zato ni nakon desetljeća rasprava i stotina sudskih odluka nema jedinstvenog odgovora na pitanje koje sukobljava bioetičare, pravnike i političare diljem svijeta.

Novi bi zakon trebao pomiriti nepomirljivo – stav prema kojem život počinje začećem i činjenicu da se sva ljudska prava stječu rođenjem. Vladajući HDZ u više je navrata ponovio da represivne mjere nisu rješenje. Međutim, govori se o mogućim preduvjetima koje bi trebalo ispuniti da bi žena mogla na pobačaj pa je veliko pitanje što bi to bilo. Načelno se spominju edukacija i savjetovalište.

Vezano uz to, prije su se mogle čuti kojekakve ideje pa je na zakonodavcu da spriječi bilo kakvu mogućnost manipuliranja i pritisaka, pa i najsuptilnijih. Ideja da je zdravije osnažiti zdravstveni odgoj u školama, osporavanje kojega je dolazilo iz istog smjera iz kojeg se traži zabrana pobačaja – sada je i službeno uzaludna.

Ono što bi svakako trebalo regulirati jest institut priziva savjesti. Kategorija je to koja se, prema svjedočenjima liječnika, u velikoj mjeri zloupotrebljava. Iako nevoljko i uz solidarnu zadršku, priznat će da mnogi im kolege svoju savjest prizivaju kad treba obavljati pobačaj, nikome ugodan zahvat, u bolnici.

Obaviti ga “na crno” već su spremniji pa otud, sumnja se, i manji broj pobačaja koji bilježi službena statistika. Kako bilo, zakon oko kojeg će se zasigurno lomiti koplja trebao bi izbjeći pristranost. U protivnom, sudeći po autobusima koji svakodnevno napuštaju Hrvatsku puni žena u fertilnoj dobi s kartama u jednom smjeru, neće biti dovoljno ni onih koji će rađati, a kamoli razmišljati o abortusu. 

>> Kujundžić o pobačaju: Zabrane nikada nisu riješile probLem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije