Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anketa

Treba li grb biti na registracijskim pločicama?

nove registracijske pločice
Foto: Robert Anić/PIXSELL
09.04.2015.
u 11:20

Građani odluku da se makne grb doživljavaju vrlo osobno smatrajući da vizualno moderan i kreativniji dizajn nije primjeren te da je riječ o "demontaži Hrvatske"

Nove registracijske pločice na kojima nije hrvatski grb goruća je tema društveno-političkog života u Hrvatskoj. Tri nagrađena dizajnerska rada novih pločica predstavljena su prije mjesec dana u Ministarstvu unutarnjih poslova. Prije tjedan dana pokrenuta je peticija Vratimo grb na nove registracijske pločice. Dosad ju je potpisalo više od 6710 osoba. Prema komentarima koji se mogu ostaviti zajedno s potpisom potpore, a ima ih više od 850, građani odluku da se makne grb doživljavaju vrlo osobno smatrajući da vizualno moderan i kreativniji dizajn nije primjeren ter da je riječ o "demontaži Hrvatske". 

Crveno-plavi kvadratići potpisnicima peticije nisu dovoljno hrvatski, odnosno vjeruju da je grb znatno prepoznatljiviji od kvadratića te da se ne bi trebao maknuti simbol države koja je "nastala na mukama".

Nove registracijske pločice jučer je u Gospiću, među ostalim, komentirao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

– Ovo što se događa je jedan logični slijed intencija koje je nametnula ova vlada – rastače se sve što je nacionalno. Relativizira se sve ono što su naša bitna obilježja! Toliko smo se veselili našoj državi i svemu onome što je simbolizira. U konačnici, zbog jedne male stvari, registarske oznake na kojoj je bio hrvatski grb – bili smo sretni kad smo je dobili. A oni to sada mijenjaju! Unatoč želji cijelog naroda da se to ne radi. Stavljaju neke kockice – dobro da još nisu stavili onu zelenu kockicu koja je simbol SDP-a. Mislim da je to jako, jako loše. Govori o njihovu karakteru, senzibilitetu u odnosu na vlastiti narod, na vrijednosti koje taj narod cijeni i do kojih mu je stalo. Nije dobro – i mi ćemo biti protiv toga – rekao je šef HDZ-a i dodao da će podržati građansku inicijativu da se nacionalni simboli ostave na pločicama.

Ministar vanjskih poslova Ranko Ostojić danas je donio odluku da će poništiti natječaj u kojem su izabrana tri najbolja rada te da će se na nove pločice vratiti hrvatski grb.

Što vi mislite o ovoj temi? Recite nam svoje mišljenje u komentarima i glasujte u našoj anketi.

Treba li grb biti na registracijskim tablicama?

Komentara 90

Avatar šokac_divani
šokac_divani
11:44 09.04.2015.

Napokon da je kukurikavcima došlo u glavu da je ovo ipak Hrvatska i da nju predstavlja Šahovnica pod kojom i za koju su domoljubi ginuli. Sveti grb treba zauvjek ostati na svim nacionalnim obilježjima, pa tako i na registarskim pločicama.

TO
tomzag
12:18 09.04.2015.

Da smo bar ovako glasni kada je riječ o progonu hrvatskih tajkuna i dužničkom ropstvu u koje nas guraju korumpirani političari.

DU
Deleted user
11:57 09.04.2015.

Rezultati ankete pokazat će koliko je ostalo Srba u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije