Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj gotov

Nove pločice imat će i europski logo i nacionalno obilježje

pločica
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
14.02.2015.
u 13:17

Ljubičić: I ja sam se javio na natječaj, no kakvo je moje rješenje novih pločica, ne mogu otkriti dok žiri ne odabere najbolje

Nove registarske pločice imat će i europski logo i nacionalno obilježje. Hoće li na njima ostati slovne oznake gradova, znat će se do 6. ožujka, do kada MUP treba objaviti rezultate natječaja za novi dizajn registarskih pločica.

Da struku i građane itekako zanima kakve će oznake imati na automobilima, možda ponajbolje oslikava to što je, kako kažu u MUP-u, na natječaj pristigao iznimno velik broj radova. Ima među njima podosta idejnih rješenja s crveno-bijelim kockicama i hrvatskim grbom, ali ima i prijedloga kod kojih je kao nacionalno prepoznatljivo obilježje Hrvatske na registarskoj pločici završila kravata...

Na ocjenjivačkom sudu, koji čine po dva predstavnika Hrvatskog društva dizajnera i policije te predstavnik tvrtke zadužene za izradu pločica, sada je da suze izbor na nekoliko prijedloga od kojih će odabrati najbolje. Prvoplasiranom rješenju pripast će nagrada od 20.000 kuna, drugoplasirani će dobiti 15.000, a trećeplasirani 10.000 kuna. Stručni sud odmah će znati tko je pobjednik jer su svi predlagači morali uz svoje rješenje vizualnog identiteta pločica napisati ime, prezime i OIB. Potvrđuje nam to i dizajner Boris Ljubičić, koji se javio na natječaj.

– Uglavnom su na takvim natječajima osobni podaci autora u zatvorenoj kuverti koja se otvara nakon što se odaberu rješenja. Ali, MUP je sada ovako odlučio, a natječaj je javan... – kaže Ljubičić. Kakvo je idejno rješenje ponudio, dizajner ne želi otkriti jer ocjenjivački sud još nije završio svoj dio posla.

Prije dvije godine MUP je bio pozvao građane da pošalju svoje prijedloge izgleda pločica, koje su zatim predstavili javnosti. Izazvalo je to revolt dizajnerske struke pa se nakana da se nove registarske pločice počnu primjenjivati od lanjskog ljeta prolongirala na početak ove godine. U prosincu je raspisan natječaj u kojem su navedeni kriteriji za donošenje odluke o najboljim radovima: komunikativnost, suvremenost, primjenjivost i originalnost.

>> Ovako će uskoro izgledati registracijske pločice u Hrvatskoj!

>> Brišu li se gradovi s pločica? Odgođen rok za nove oznake

Komentara 92

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
13:39 14.02.2015.

Zašto ta "rješenja" ne pokažate narodu?!? Mi sve plaćamo, mi ćemo te pločice stavljati na vozila, želimo vidjeti o čemu se radi i sami odabrati ili makar suziti izbor na dva-tri modela. Ne može se vas troje - četvero postaviti iznad svakoga, tim više što smo prošle godine vidjeli što ste imali na umu, ukloniti nacionalno obilježje s pločica i oznake gradova i napraviti neidentificirane "brojke i slova" kao bosanske pločice dok cijeli "Region" ne ujednačite. To vam nećemo dopustiti.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
13:47 14.02.2015.

Neprijatelji naše domovine neće se umiriti sve dok ne nestane našeg grba sa pločica. Zapamtite gospodo nećemo zaboraviti što radite i kako se zovete. Živjela nezavisna Hrvatska.

Avatar Milokliz
Milokliz
15:18 14.02.2015.

U normalnoj zemlji bi dobili EU naljepnicu za onu rupu na lijevoj strani i to je to. Sad će nam opet po 100-200 kn otimati za nove tablice bez potrebe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije