Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPUTE ZA KONCERTE, PRIREDBE...

Nove mjere: Zabranjen plesni podij, isključivo sjedeća mjesta, evidencija svih prisutnih...

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
Foto: Lana Slivar Dominic/PIXSELL
23.07.2020.
u 09:31

Iz HZJZ-a su istaknuli da na okupljanjima ne može sudjelovati osoba koja ima ukućana koji je u samoizolaciji i koja je prethodnih 14 dana u inozemstvu, osim ako ima negativan test na PCR ne stariji od 48 sati

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke o održavanju profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija u kojima se preporučuje razmak među posjetiteljima od 1,5 metra, sjedeća mjesta i evidencija svih prisutnih. 

Iz HZJZ-a istaknuli su da na okupljanjima ne može sudjelovati osoba koja ima ukućana koji je u samoizolaciji i koja je boravila prethodnih 14 dana u inozemstvu, osim ako ima negativan test na PCR ne stariji od 48 sati. 

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom, a moguće je održati ih jedino u onim zatvorenim prostorima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštovati propisana fizička udaljenost prilikom ulaska, izlaska te kretanja i boravka u prostoru.

>> VIDEO Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

"Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između sudionika (posjetitelja, izvođača i osoblja) od 1,5 metra. Razmak od dva metra preporučuje se i između izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od četiri metra između posjetitelja i izvođača na sceni", stoji u preporukama.

Također, i u zatvorenim i na otvorenim prostorima preporučuje se omogućiti isključivo sjedeća mjesta. Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metra te ograničiti ulazak na najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. U slučaju potrebe za stojećim mjestima preporučuje se postavljanje najviše 100 stojećih stolova koji trebaju biti numerirani.

Plesni podij u funkciji prostora za ples nije dozvoljen, napomenuli su.

U zatvorenom prostoru 500 posjetitelja, na otvorenom 1000

Iz HZJZ-a istaknuli su da je 500 najveći dozvoljeni broj posjetitelja u zatvorenim prostorima, a 1000 na otvorenim prostorima.

"U slučaju potrebe za organizacijom okupljanja s većim brojem posjetitelja, organizator je dužan zatražiti odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite. Sva događanja, kao i maksimalni broj sudionika, podložan je promjeni sukladno rezultatima situacijske analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja", stoji u preporukama.

Organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika obvezni su dostaviti obavijest o održavanju okupljanja sukladno Uputama i preporukama za okupljanja, podsjetili su.

Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije osoblja, izvođača i posjetitelja svih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija putem internetske rezervacije i prodaje ulaznica radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.  Za potrebe vođenja evidencije prikupljat će se osnovni podaci: ime, prezime i broj telefona. Evidenciju je nužno čuvati 14 dana, stoji u preporukama.

Internetska prodaja ulaznica

Preporučuje se omogućavanje i poticanje internetske prodaje ulaznica s kojima će posjetitelji direktno ulaziti u prostor. U slučaju potrebe za blagajnama i fizičkom prodajom ulaznica, preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade između blagajnika i posjetitelja te osiguravanje beskontaktnog plaćanja. 

Preporučuje se da posjetitelji ulaze jedan po jedan tako da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu, te da bude razmak među posjetiteljima od najmanje 1,5 metara kod ulaska, kretanja i izlaska. Prilikom interakcije s posjetiteljima osoblje treba koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta i redovito dezinficirati ruke.

Često dodirivane površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i na kraju svake izvedbe i programa, a najmanje dvaput dnevno. Pri planiranju rasporeda, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak posjetitelja te u slučaju dva uzastopna događanja omogućiti dovoljno vremena za čišćenje i dezinfekciju prostora, stoji, uz ostalo, u preporukama.

HZJZ je podsjetio na dezinfekciju ruku, korištenje maski za lice, osim izvođača u trenutku izvedbe, te mjerenje temperature osoblja i izvođača, što se preporučuje i svim posjetiteljima te da otkažu dolazak u slučaju povišene temperature ili bilo kojih znakova bolesti.

Komentara 8

KP
kradoljub.profiter
10:42 23.07.2020.

Nacionalni stožer civilne zaštite je bez blagoslova izvršnih tijela vlasti u jeku epidemije koronavirusa donosio odluke koje su uskratile ljudska i radna prava brojnim građanima, zbog čega je Ustavni sud dobio 27 zahtjeva za ocjenom njihove ustavnosti, koje niti nakonn pet mjeseci nije riješio. Ima li stožer komentar?

NE
nečešrazbojniče
10:41 23.07.2020.

Svje ja to razumijem i podržavam samo vas molim napišite po Zakonu tom i tom, članku tom i tom donijeli smo odluku i naredili to i to.

DU
Deleted user
10:02 23.07.2020.

Da li to vrijedi i za članove HDZ-a?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije