Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKE STOŽERA

Nove mjere za najveće hrvatsko žarište, bitne promjene u Karlovcu

koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
03.10.2020.
u 17:14

Nakon skupa u Gornjoj Jelenskoj, gdje je testirano 116 osoba, njih čak 90 bilo je pozitivno. Tako visoki postotak zaraženih, pročelnik Zavoda dr. Inoslav Brkić nazvao je svjetskim fenomenom, koji zaslužuje dodatno istraživanje

Subota je bila zadnji dan u kojemu su se uzimali brisevi za dijagnosticiranje covida-19 na prostoru ispred karlovačke bolnice, te zadnji dan da se brisevi na analizu šalju izvan Karlovca, a došlo je i do smjene na čelu Stožera civilne zaštite.

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije priopćio je u subotu da će zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar preuzeti funkciju načelnice Stožera Civilne zaštite od dosadašnjega načelnika Josipa Ribara. Ona je tu funkciju obavljala i na proljeće, u razdoblju kada je veći dio članova Stožera bio u karanteni zbog izloženosti virusu. 

Hajsan Dolinar rekla je Hini da je Županija, zbog skraćivanja vremena čekanja nalaza, a radi što boljega sprječavanja širenja bolesti Covid-19, uložila 400.000 kuna u uređenje laboratorija za dijagnostiku koji će u jednom danu moći analizirati oko 180 briseva.

Grad Karlovac i gradske tvrtke su prostor bivše vojarne u Luščiću djelomično asfaltirale, uredile i opremile potrebnom signalizacijom i ogradama, te će se tamo od ponedjeljka, a ne više pred bolnicom, uzimati brisevi nazofarniksa za PCR testiranje koje potvrđuje bolest Covid-19, rekla je Hajsan Dolinar.

>> VIDEO Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Uzimanje briseva bit će organizirano iz automobila (drive-in) kao i do sada, ali bi sve trebalo biti jednostavnije i bez gužvi kakve su se stvarale pred bolnicom i to zato jer je prostor veći i zato jer će tu biti samo ljudi za davanje i uzimanje briseva, a ne i svi ostali bolnički pacijenti i medicinsko osoblje.

Tvrtka Bišćan je na besplatno korištenje dala kontejner za uzimanje uzoraka, te je on preseljen iz bolnice u Luščić. 

Radno vrijeme u Luščiću bit će od 8 do 10 sati, prema potrebi i duže, vrijeme dolaska neće se naručivati, ali će za besplatno testiranje svi morati imati uputnicu svoga izabranog liječnika.

Testirat će se i uz plaćanje, bez uputnica, a cijena će biti 700 kuna i za pravne i za fizičke osobe. To se pokazalo potrebnim u gospodarstvu, posebno zbog prekogranične suradnje i radnika i poslodavaca, kao i zbog turizma, pa se za sve te potrebe očekuje znatno skraćivanje vremena dobivanja nalaza.

Prvih 90 nalaza bit će gotovi istoga popodneva, a drugih 90 najdulje u 24 sata. Prednost će imati hitni slučajevi, a nalazi će se izdavati isključivo elektronskim putem liječniku koji je uputio pacijenta ili pacijentu na njegov mail, ako sam plaća analizu.

Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 362 osobe, u posljednjih 24 sata sedam novih i to iz Karlovca, Ozlja, Ogulina i Duge Rese.

Nove nužne epidemiološke mjere za područje Popovače

Za područje grada Popovače, gdje je locirano i trenutačno najveće žarište pandemije koronavirusa u Gornjoj Jelenskoj, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je, na prijedlog Stožera Sisačko-moslavačke županije, odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za idućih 14 dana.

>> VIDEO Znanstvenici su dokazali da koronavirus može izravno prodrijeti u mozak

Uz ostalo, propisano je obvezno nošenje maski za lice u svim zatvorenim prostorima, na svadbenim svečanostima i na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba uz poštivanje svih epidemioloških mjera zaštite, a isključene su karmine i bliski kontakti prilikom izražavanja sućuti.

Sva sportska natjecanja mogu se održavati samo bez nazočnosti publike, a OPG-ovi mogu pružati ugostiteljske usluge za najviše 30 osoba. Obustavljaju se svi stočni sajmovi, izložbe stoke i slične manifestacije, a istodobno se zabranjuju sve posjete bolnicama, domovima za starije i nemoćne, te drugim ustanovama socijalne skrbi.

Gradskom vijeću Popovače, skupštinama udruga i organizacijama Popovače predlaže se održavanje online skupština, bez okupljanja sudionika na jednom mjestu, uz preporuku odgode svih društvenih skupova, priredaba, izložbi i drugih manifestacija.

Nakon skupa u Gornjoj Jelenskoj, gdje je testirano 116 osoba, njih čak 90 bilo je pozitivno, priopćeno je iz županijskoga Zavoda za javno zdravstvo. Tako visoki postotak zaraženih, pročelnik Zavoda dr. Inoslav Brkić nazvao je svjetskim fenomenom, koji zaslužuje dodatno istraživanje.

Komentara 2

Avatar _Darkwood_
_Darkwood_
18:35 03.10.2020.

Dok god prosvjedujete na internetu i pišete kako sve kužite, da ste prozreli obmanu ilaž a svejedno pristajete na diktaturu, do tad će diktatura i trajat, samo je do vašeg pristanka, da ne pristajete oni nemogu 4 milijuna na silu na ništa natjerat!

ZR
Zrinskagora
08:59 05.10.2020.

Kaže drBrkic da je Popovača fenomen po broju zaraženih , ništa čudno kad prvi čovjek županijskog stožera ne nosi masku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije