Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 12 novih slučajeva, u Zagrebu 35

Koronavirus
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
11.07.2020.
u 20:18

Sukladno trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske jučer je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

U protekla 24 sata Hrvatska je zabilježila najveći broj oboljelih od početka pandemije, čak 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj ukupno 1038.

Među njima 104 pacijenta na bolničkom su liječenju, od toga su na respiratoru četiri pacijenta. Dvije osobe su preminule.

Tijek događaja: 

20:15 Hrvatska virologinja Andreja Ambriović Ristov istaknula je kako virus nije oslabio i da imunitet krda nije rješenje. 

'Ono što primjećujemo su malo slabiji simptomi. Postoje nekoliko razloga zašto je tako. Možda u ljetno doba imamo manje drugih mikroorganizama. Možda smo više vani. Možda se inficiramo manjom dozom virusa, rekla je, piše Dnevnik.hr

Objasnila je da najbolje da maske svi nosimo, pa makar i pamučne kako onaj koji kašlje i kiše ne bi zarazi druge. Također, maske treba cijelo vrijeme držati preko nosa i usta te ih ne skidati niti radi razgovora. Naglasila je i kako se po lockdownu vidi da i socijalna distanca zaista igra ogromnu ulogu.

'Ako jesen dočekamo s velikim brojem oboljelih, neće biti dobro', zaključila je.

18:20 U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako virus cirkulira, ali da situacija ne izmiče kontroli. Također, dodao je i da epidemiolozi rade 24 sata dnevno i da su na izmaku snaga, piše N1

- Nije to eksponencijalni rast, to bi bio veći broj novoboljelih svaki dan, to su ogromne brojke, ali nažalost imamo porast koji ne želimo i nismo očekivali da će biti takav. Otvaranjem aktivnosti znali smo da će nam se pojaviti veće brojke, ali ovo su sad velike brojke i zabrinuti smo zbog toga. Molimo građane da se pridržavaju mjera jer to očito sad ne funkcionira, rekao je Capak. 

14: 26 Na području Krapinsko-zagorske županije još je jedna osoba oboljela od koronavirusa pa je sada osam aktivnih slučajeva zaraze. Novooboljeli je iz Krapine. U samoizolaciji je na području županije 121 osoba.

14: 23 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u protekla 24 sata nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

13: 35 U Sisačko moslavačkoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa u zadnja 24 sata, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

12:50  Od ukupno 226 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije 12 je novooboljelih osoba i to 10 iz Splita, 1 iz Solina i 1 iz Otoka. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 8 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, od kojih je dvoje vezano za nedavno svadbeno okupljanje. Ostale 4 osobe nalaze se u epidemiološkoj obradi, stoji u priopćenju splitskog stožera. 

489 osoba nalazi se u samoizolaciji. 

4 osobe hospitalizirane su KBC-u Split na bolničkom lječenju.

11:18 U Zagrebu 35 novooboljelih

U Zagrebu je 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih je 27 kontakt već zaraženih, priopćio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".  .

"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 394 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 35 novih slučajeva. Posljedično tome, za 164 osobe određena je mjera samoizolacije", istaknuli su u priopćenju.

Naglasili su da je od 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, njih 27 su kontakti prethodno oboljelih osoba, sedam je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, a jedna je osoba zarazi bila izložena u noćnom klubu.

Trenutno je u Gradu Zagreba 387 aktivnih slučajeva i 1039 aktivnih samoizolacija, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

10: 56 Četiri nova slučaja zaraze u Karlovačkoj županiji

U Karlovcu je jučer testirano oko 40 osoba, a većina rezultata još nije pristigla. Od desetak pristiglih, 1 nalaz je pristigao pozitivan. Riječ je o osobi iz Duga Rese, a u tijeku je poduzimanje epidemioloških mjera i utvrđivanje kontakata oboljele osobe.

Od uzoraka uzetih jučer u Ogulinu, od 27 uzetih uzoraka, pristiglo je njih 22, a 3 nalaza su pristigla pozitivna. Nakon epidemiološke obrade, utvrdit će se poveznica oboljelih osoba. Za sada možemo reći da je riječ o 2 ženske i jednoj muškoj osobi - napominju iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

10:37 Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije na konferenciji za medije izjavio je kako je u protekla 24 sata na području županije čak 50 novooboljelih.

"Veliki porast oboljelih u Osječko-baranjskoj županiji. Ima 50 pozitivnih osoba. 329 je ukupno oboljelih. Dva su pacijenata na respiratoru. Časne sestre ne prenose zarazu po Đakovu", rekao je načelnik stožera Osječko-baranjske županije Goran Ivanović. 

10:30 U Istri su utvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, među kojima i kod štićenice umaškog Doma za starije i nemoćne, gdje se sada provode protuepidemijske mjere, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. 

"Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u pulskoj Općoj bolnici uzeto je 168 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je četiri pozitivnih. Kod dvije osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom, za jednu osobu je obrada u tijeku dok se u četvrtom slučaju radi o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu" - naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Njoj je prilikom pregleda na odjelu Hitnog bolničkog prijema pulske Opće bolnice zbog osnovnih zdravstvenih tegoba ustanovljena i povećana temperatura te se posumnjalo na Covid -19. Uzet je uzorak brisa i analizom je potvrđena zaraza.

"U tijeku je epidemiološka obrada, izvid i uzimanje uzoraka, poduzimanje protuepidemijskih mjera u Domu za starije i nemoćne osobe 'Atilio Gamboc' u Umagu" - poručio je Kozlevac dodavši kako su epidemiolozi na terenu.

10:28 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 12 novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( 4 iz Vinkovaca, 2 iz Vukovara, 1 iz Cerne, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Đeletovaca, 1 iz Gunje, 1 iz Lovasa i 1 iz Iloka).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 100, od kojih su 42 osobe izliječene. Trenutno je u županiji 4 osobe hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 70 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3219. 

U samoizolaciji na području županije nalazi se 307 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 45 radnika (6 liječnika, 32 medicinske sestare/tehničara , 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

10:25 7 je novooboljelih osoba na području Zadarske županije. Dvije osobe povezane su sa nedavnim vjenčanjem, a ostale osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 126 osoba, a nalazi svih testiranih osoba iz Doma umirovljenika i vrtića su negativni. Tijekom jučerašnjeg dana u OB Zadar zaprimljena su 3 bolesnika, tako da su na COVID 1 odjelu OB Zadar sada ukupno  hospitalizirane 4 osobe. Njihovo stanje za sada je stabilno.

07:28 Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović gostovao je u petak na Dnevniku Nove TV i objasnio najnovije mjere uslijed pandemije, a komentirao je i rekord po broju novooboljelih te kazao kako se u subotu može očekivati još i veći broj oboljelih.

"Što se tiče prelaza granica sigurno ćemo pooštriti mjere, neki će morati ići u dvotjednu samoizolaciju ili doći s testom koji pokazuje da nisu zaraženi. To se odnosi na treće zemlje, BiH, Srbiju...Studenti koji studiraju će morati proći samoizolaciju", kazao je Božinović.

07:20 Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Nacionalni stožer jučer je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Organizatori koji na okupljanju očekuju više od 100 osoba obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka. Također, svi organizatori okupljanja s više od 100 sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se kod nekoga ustanovi zaraza virusom što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provedbe odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.
 

Ključne riječi

Komentara 86

ZV
Zvjerko1
11:04 11.07.2020.

Bravo "stručni" stožere!!! Da ste testirali prije izbora, broj bi bio isti kao danas, ali važnije su foteljice od zdravlja građana.

TH
than
11:36 11.07.2020.

Od početka korone mi imamo daleko više dnevno oboljelih. To svi znamo, a i vidimo po ovima koji ne znaju kako su se zarazili. Da ne spominjemo silne turiste. Naravno da nitko od njih nije zaražen, kada nitko nije ni testiran. Da krenu testirati domicilno stanovništvo na Jadranu, broj bi eksplodirao. Brojke koje nam daju služe samo za manipulaciju i za opravdanje ograničenja. Sada kada je turistička sezona još nekako. Isto smo morali podnijeti i izbore, pa taman i po cijenu nepotrebne smrti najbližih. Sve je ovo generalna proba za jesen...

AN
anthropos
11:51 11.07.2020.

U Austriji sada uviđaju da su sporo reagirali s mjerama, a pa sada se vidi očito i u hr, njihovi izbori i oklijevanja, katastrofa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije