Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG KAŠNJENA MINISTARSTVA

Nove Covid-19 mjere u Austriji umjesto od danas od nedjelje

Rudolf Anschober
Foto: BKA Andy Wenzel
1/3
23.10.2020.
u 13:27

Anschober je poručio svojim kritičarima kako prethodno narod mora imati dovoljno vremena da se za mjere pripremi te kako je za mjere „važno, da djeluju“

Ministarstvo zdravlja na čelu s ministrom Rudolfom Anschoberom pomaknulo je stupanje na snagu novih, znatno strožih Vladinih mjera za sprečavanje trenutačno dramatičnog širenja koronavirusa u Austriji s današnjeg dana na nedjelju. Razlog je nepoznat, jer mjere su objavljene još u ponedjeljak. Anschoberovom ministarstvu to nije prvi put da odgađa dan stupanja na snagu Vladinih odredbi, što je ponovno u javnosti izazvalo veliko nezadovoljstvo i oštre kritike. Ali ne samo u redovima oporbe nego i kod starijeg koalicijskog partnera stranke Zelenih kojoj pripada ministar zdravlja, Narodne stranke (ÖVP) kancelara Sebastiana Kurza, koja je izrazila začuđenost „kaotičnom odredbom“. Oporbeni socijaldemokrati (SPÖ) su pomicanje odluke s petka na nedjelju nazvali „diletantizmom i vladinom show politikom“, a liberali Neosa kritizirali su nepoznavanje točnog sadržaja odredbe o novim saveznim mjerama u borbi protiv koronavirusa do posljednjeg trenutka itd.

Na kritike o pomicanju mjera s petka na nedjelju ministar Anschober je poručio svojim kritičarima kako prethodno narod mora imati dovoljno vremena da se za mjere pripremi te kako je za mjere „važno, da djeluju“. Ali previše pogrešaka i pomicanja nije dobro, tvrde dobri poznavatelji austrijskih (ne)prilika, jer narod je već i tako sit koronakrize i lagano, ali sigurno gubi povjerenje u one koje je izabrao da ga vodi kroz krize i teška vremena.

Odgađanje stupanja na snagu novih mjera s danas na nedjelju bila je i središnja tema u petak u gotovo svim austrijskim medijima, koji su još jednom dali točan pregled što se sve za Austrijance mijenja i što je od nedjelje obvezno.

Ono što do sada još nije stajalo među odlukama nego je samo najavljivano kao moguće je zabrana nošenja prozirnih plastičnih vizira umjesto maske na licu, a odluka stupa na snagu 7. studenoga, kako bi se omogućio dvotjedni prelazni rok za osobe, posebno u ugostiteljstvu i trgovinama, koje su do sada najviše nosile vizire. Kao razlog se navodi nedovoljna zaštita od širenja koronavirusa jer „Face Shields“ ne prijanja dovoljno usko na usta i nos.

Proširena je i obveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorima i na otvorenom. To vrijedi za podzemne prolaze (pasaže), kolodvore, autobusne, željezničke, tramvajske i sve ostale stanice pa tako i za podzemnu željeznicu, zračne luke te sav javni prijevoz. I naravno za priredbe i ostale skupove. Limit u zatvorenom prostoru je 6 osoba, a na otvorenom 12. Više od toga samo s označenim sjedećim mjestima i dozvolom nadležnih zdravstvenih organa. S preventivnim konceptom i dozvolom priredbe u zatvorenom s označenim sjedećim mjestima limitirane su na 1.000 posjetitelja, a na otvorenom na 1.500. Novina je da za priredbe koje traju dulje od tri sata vrijede pravila kao u ugostiteljstvu što se tiče posluživanja jela i pića.

U ugostiteljstvu za jednim stolom u zatvorenom prostoru smije sjediti najviše 6 odraslih osoba plus maloljetna djeca, a na otvorenom njih 12 plus djeca.

Novina je također da nakon zatvaranja lokala u okruženju od 50 metara zabranjeno je konzumiranje alkohola, a to vrijedi i za benzinske stanice i u sklopu njih otvorene zalogajnice i štandove s jelom.

Osim toga, ugostiteljski objekti s više od 50 sjedećih mjesta od 1. studenoga moraju imati prevencijski sigurnosni koncept i posebnog „Covid-19 povjerenika“.

Uz obvezne maske, ponovno je jedna od najvažnijih obveznih mjera držanje fizičkog razmaka od najmanje metra ili kako to Anschober popularno zove razmak veličine „Baby slonića“. Tu je odredbu Ustavni sud u lipnju proglasio nezakonitom, pa ju je austrijska vlada potom novelirala i uglavila u novi Covid-19 Zakon donijet krajem prošlog mjeseca, pa je to ujedno i „službeni povratak Baby – slonića“ na austrijsku javnu korona scenu.

Ponovno obvezno držanje razmaka od metra vrijedi i za sportske aktivnosti. Iznimka su borilački sportovi ili primjerice u atletici kod trčanja kada trkač pri ulasku u cilj nakratko pretekne konkurenta.

Nove, znatno strože mjere vrijede i za pogrebe, na kojima je od nedjelje dozvoljeno sudjelovanje najviše 100 osoba (do sada je bilo 500).

Ograničen je i broj osoba na probama zborova i glazbenih sastava na 6 u zatvorenom i 12 na otvorenom prostoru. Kod profesionalnih glazbenika u zatvorenom prostoru dozvoljeno je 50 osoba, a na otvorenom 100, uz obvezni prevencijski koncept i posebnog „Covid-19 povjerenika“.

Novim su mjerama obuhvaćeni i starački domovi koji moraju imati poseban sigurnosno-preventivni koncept jer su već bili leglo zaraze, te je kako za posjetitelje tako i za osoblje obvezno nošenje zaštitnih maski, a novi pacijenti moraju prethodno obvezno proći testiranje na koronavirus.

U novoj odredbi austrijske Vlade također stoji da austrijske pokrajine, a ima ih devet, mogu samostalno donositi još strože i sveobuhvatnije mjere od ovih donesenih na saveznoj razini, ako za to vide potrebu. Ta je mogućnost također uglavljena u novom Covid-19 Zakonu, koji je krajem rujna stupio na snagu.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
14:02 23.10.2020.

Dokaz da su mjere nepotrebne i da je broj "oboljelih" umjetno napumpan!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije