Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dr. Saša Srića:

'Novca za veće plaće liječnika ima, ali je pogrešno raspoređen'

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
26.08.2019.
u 12:48

Nedostaje oko 12 tisuća medicinskih sestara, a otišlo je već 600 liječnika. liste čekanja smanjio bi rad poslije 16 sati, ali za to ljude treba pošteno platiti

U razgovoru za Večernji list pulmolog dr. Saša Srića, član Nacionalnog savjeta za zdravlje i član SDP-a, ne vjeruje u uspjeh pregovora između liječničkih sindikata i vlade i misli kako je izvjesno da će doći do štrajka. Govorio je i o općem stanju u zdravstvu za čiji kolaps krivi prvog ministra zdravstva Andriju Hebranga.

Vjerujete li da će se postići dogovor između Vlade i sindikata te da neće doći do štrajka liječnika i medicinskog osoblja?

Iako sam uvijek u životu optimist, što se toga tiče – nisam. Pesimistično gledam na razvoj situacije. Ono što sindikati traže samo su mrvice koje neće ništa posebno riješiti. Od minimalnog povećanja plaća od 3 do 4% sindikati neće odustati. Ono što danas slušamo u javnosti još me dodatno obeshrabruje. Ministar Kujundžić koji je preko noći okrenuo ploču i počeo zagovarati liječnike tražeći povećanje plaća dobio je laganu pljusku na sjednici od premijera Plenkovića. Dođe li do štrajka, apeliramo na sve pacijente, koji su nam u fokusu važnosti, da shvate našu situaciju. Hitne ambulante će raditi, hitni pacijenti bit će zbrinuti, a hladni pogon će se, nažalost, usporiti. Apeliram na pacijente da to ne shvate kao atak na sebe, glavni krivac za štrajk, ako do njega dođe, bit će Vlada i nepoštivanje dogovora s ministrom Kujundžićem koji je parafirao sporazum prema kojem bi liječnici i sestre trebali dobiti povećanje plaća. Nažalost, štrajk je nužno zlo s obzirom na to da novca ima, ali krivo raspoređenog.

Kakvo je stanje u zdravstvu?

Hrvatsko zdravstvo definitivno je u kolapsu. Počeli su se zatvarati i odjeli po bolnicama. Plaće su veliki, ali ne i jedini problem. Nedostaje oko 12 tisuća medicinskih sestara, a otišlo je već 600 liječnika i sada je u pitanje došla i opstojnost odjela. Prema EU standardima, medicinska sestra trebala bi pokrivati sedam pacijenata, a kod nas je to i do 20 pacijenata. Plaće medicinskih sestara, koje rade ovim teškim tempom i uz teške uvjete rada, s mnoštvom prekovremenih i sa svim dodacima, iznose oko 7500 kuna, dok je u EU to 2500 eura. Kod liječnika specijalista i subspecijalista osnovica je oko 10 tisuća kuna, dok je u EU to oko 4 tisuće eura. Mi imamo najbolje liječnike i medicinske sestre, ali najgori sustav koji treba iz temelj mijenjati. Zato ministar Kujundžić nije dobar ministar i treba ga smijeniti. Uvjeti su toliko loši da sestre, nažalost, nakon dnevnog dežurstva od 12 sati imaju i noćno dežurstvo od 12 sati, a nakon toga dan odmora i odmah ulijeću u nove smjene zbog manjka kadrova.

Kako se po vašem mišljenju može riješiti problem u zdravstvu?

Hrvatsko zdravstvo je kao pacijent na aparatima. Sustav treba mijenjati iz temelja. Veliki problem čine i beskrajne liste čekanja i žalosno je da u ovom trenutku oko 800 tisuća pacijenata čeka na red. Na okulista godinu dana, kardiokirurga dvije godine, magnetska rezonancija čeka se dvije godine... Nažalost, mnogi pacijenti i ne dočekaju svoj red. SDP se bori protiv tihe, ali sve jasnije privatizacije zdravstva. Zalažemo se za povratak specijalista u domove zdravlja jer nam je na prvom mjestu pacijent. U domovima zdravlja je više od 75 posto zakupaca čija plaća po glavarini iznosi između 20 i 30 tisuća kuna, dok domski liječnici imaju između 7 i 8 tisuća kuna.

Duge liste čekanja zapravo pogoduju privatnicima. Onaj koji ima novca može platiti uslugu, ali većina građana je na rubu siromaštva i ne može si to priuštiti. SDP nudi rješenje za tu situaciju. Rad poslije 16 sati može smanjiti liste čekanja uz uvjet da se ljude pošteno plati. Novac bi se pronašao preraspodjelom jer u zdravstvenom sustavu ima puno nezdravstvenih djelatnika s velikim plaćama i to se treba promijeniti. Znači, novca ima, samo je krivo i loše raspoređen. Nema se što čekati, nezadovoljstvo bukti. Ako se ne riješi, dolaze nam teški dani.

Iako postoji odavno, sada se počeo primjenjivati zakon prema kojem je liječnik obavezan prijaviti pacijenta u slučaju gubitka sposobnosti za vožnju. Zašto je sada odjednom to aktualno?

Istina, zakon je donesen prije nekoliko godina. Ja to gledam ovako, uz masu problema u državi, kako bi skrenuli pozornost s njih, ajmo vršiti atak na liječnike. Shvaćam da se treba voditi pedantnija evidencija, ali odjednom doći i tražiti plaćanje da kolegica plati kaznu od pet tisuća kuna u ovom je trenutku, uz masu problema u Hrvatskoj, nedopustivo. Dajte napravite jedan kriterij koji će vrijediti za sve. Budimo realni, koliko je takvih situacija godinama možda bilo, a odjednom je to postao najveći problem. I sada je dovedena u pitanje sigurnost liječnika i medicinskih sestara, učestalo im prijete. Liječnici nemaju adekvatnu zaštitu i boje se prijavljivati. Sve je to, nažalost, ispolitizirano.

Komentara 34

IM
Immanuell
13:12 26.08.2019.

Novca doktore ima za sve profile poprilično više, ali je također krivo raspoređen. Nije raspoređen tako zato što raspoređivači ne znaju rasporediti, nego je zato što znaju pa namjerno neće zbog tko zna kojih i čijih sve ne interesa.

GR
gradjaninhr
13:17 26.08.2019.

Nitko mi u obitelji blizoj i siroj nije bio lijecnik niti se bavio bilo kakvom zdravstvenom djelatnoscu i zato mogu reci da je apsolutno sramotan i nedopustiv odnos vlasti prema lijecnicima i medicinskim sestrama. Kada covjek zavrsi na operacijskom stolu,, jedini bog koji za njega postoji u tom trenutku i koji mu moze spasiti zivot je upravo kirurg.

KA
kanal3
12:59 26.08.2019.

šta god da rekli doktorima treba dati 2000 eura ali ih i dobro kontrolirati i ocjenjivati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije