Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ LJETOVANJA

Novac za djecu Sabi na ruke? Svjedoci: Više puta dali smo mu 6000 kn

Željko Sabo
Foto: Branimir Bradarić
1/5
30.03.2014.
u 11:45

Smještaj i hrana bili su besplatni, a Sabo je po djetetu ubirao 120 kuna za osiguranje koje je vrijedilo sedam kuna

Na zahtjev DORH-a u ponedjeljak će Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora vjerojatno ukinuti saborski imunitet gradonačelniku Vukovara Željku Sabi kako bi mogao biti pokrenut još jedan kazneni postupak protiv njega. Taj će biti o organizaciji ljetovanja za vukovarsku djecu i odrasle koje je vukovarski SDP godinama organizirao, a Sabu se tereti za nezakonito prisvajanje novca. Kaznenu prijavu protiv Sabe u vezi s tim još 2007. podnio je nekadašnji član SDP-a Ivica Žulj, a ona je 2012. dopunjena novim saznanjima i dokumentima, koje su dodali drugi, danas također bivši članovi stranke.

Plaćali Komadina i Bandić

– Žalosno je to što je cijeli vrh SDP-a znao sve o tome, ali nikad ništa nije poduzeo. Sve su znali i premijer Milanović i glavni tajnik Igor Dragovan, kao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je u to vrijeme također bio član stranke. Baš zato mi je sada to njihovo čuđenje i priče da su iznenađeni jednostavno smiješno – kaže Žulj.

Novac smo skupljali od roditelja, a osobno sam dva puta Sabi predao po oko 6000 kuna za dvije grupe djece

O organizaciji ljetovanja tvrdi da je ta akcija vukovarskog SDP-a trajala desetak godina te da se sve vrijeme odvijala bez pravih računa, pri čemu su se isplate obavljale na ruke. Novac se isplaćivao Željku Sabi i Željku Pinjuhu. Potkrepljuje to mnogim dokumentima na kojima su imena osoba koje su same, ili njihova djeca, išle na more u SDP-ovoj organizaciji, a navedeni su i iznosi novca koji su uplaćivali. Žulj podsjeća da su ljetovanja za vukovarsku djecu bila besplatna jer su troškove smještaja i hrane pokrivali Komadinina Primorsko-goranska županija i Bandićev grad Zagreb, a roditelji su plaćali samo cijenu osiguranja od 120 kuna po djetetu. Čak ni trajekt nije trebalo plaćati jer su organizatori ishodili potvrdu da je riječ o prijevozu djece ratnih stradalnika.

– Razlika je nastajala u cijeni osiguranja od tih 120 kuna, koliko se uzimalo po djetetu, do 7 ili nešto više kuna, kolika je bila stvarna cijena osiguranja. Novac smo skupljali od roditelja, a osobno sam dva puta Sabi predao po oko 6000 kuna za dvije grupe djece – kaže Žulj. To potvrđuju i Zdravko Dedić te Jasmina Komlenić, koji su također nekoliko puta Sabi na ruke predali po 6000 kuna.

Vukovarski SDP: Uz Sabu smo

Sastavni dio prijave su i ljetovanja odraslih koji su sedam polupansiona plaćali 450 kuna, iako je cijena bila manja. Dedić kaže kako to nisu jedine prijave te da su u završnom stupnju i istražne radnje za zapošljavanje tri osobe u gradskoj tvrtki Komunalac, a koje ondje uopće nisu dolazile na posao.

– Vodilo se da rade u Komunalcu iako su zapravo radile u gradskoj upravi. Do njihova zapošljavanja došlo je na Sabin zahtjev tadašnjem direktoru te gradske tvrtke – kaže Dedić. Osim tih prijava, protiv Sabe su podnesene i kaznene prijave zbog stambenog zbrinjavanja i pogodovanja nekim tvrtkama, zamjene nekretnina...Sabo već danima ne odgovara na pozive novinara, ali je zato predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak rekao da od prekjučer bivši gradonačelnik Sabo i dalje ima punu podršku Gradskog odbora.

– Bude li nekih zakonskih smetnji, Sabo će i na izvanrednim izborima biti kandidat SDP-a za gradonačelnika. U posljednjih šest godina on je pobijedio na trima izborima i pobijedit će opet. Što će tiče tih novih optužbi, mislim da ima dosta zabune i netočnih informacija. Uostalom, postupak je već jednom bio odbačen – rekao je Bošnjak. Smatra i da se u vezi sa Sabom ništa ne događa slučajno, a da je tome primjer i činjenica da DORH obznanjuje zahtjev za ukidanje njegova imuniteta baš na dan kad se odlučuje hoće li u Vukovaru doći do izvanrednih izbora ili ne.

Komentara 90

DU
Deleted user
12:36 30.03.2014.

Pravo je pitanje koliko je novca Drug Sabo poslao u Zagreb na trg Drage Iblera.

DU
Deleted user
12:00 30.03.2014.

nevjerojatno koje kokošarenje

DU
Deleted user
12:05 30.03.2014.

sabo je pravi primjer sdp-ovca, to je klasika sitno kokošarenje, lamatanje, glumljenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije