Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slab promet

Novac prolazi pred nosom – 45 milijuna putnika, a nema zarade

motel
20.09.2010.
u 16:43

Parkirališta na autocesti puna su automobila i putnika, tranzitnih turista koji konzumiraju svoju hranu jer nigdje ne mogu potrošiti novac.

Iako je promet autocestom Bregana - Lipovac dosegnuo predratne brojke, prihodi koje Brodsko-posavska županija ostvaruje od tranzitnog turizma slabi su ili nikakvi. Umjesto da prazne džepove turista, ugostiteljski objekti poput onih u Brodu, Novoj Gradiški, Velikoj Kopanici i Dragaliću su devastirani ili nedovršeni, a parkirališta su puna automobila i putnika koji konzumiraju svoju hranu i piće jer nigdje ne mogu potrošiti niti jednu kunu. Jedini trošak 45 milijuna putnika koji su prošle godine prošli autocestom kroz županiju odnosio na plaćanje cestarine.

– Mi ne znamo iskoristiti svoj povoljan geografski položaj. Brod se nalazi na polovici puta između Zagreba i Beograda, a putnici su tu uvijek stajali da se odmore. Nažalost, moteli Marsonia sjever i Marsonia jug ne rade, kao ni dva nekad iznimno dobro posjećena autokampa. Prijedlog da se naplatne kućice izmjeste desetak kilometara istočno i zapadno od grada ostao je bez odjeka, pa je dolazak turista fizički zapriječen žicom – kaže Petar Huljić, direktor županijske Turističke zajednice.

Obnovljeni motel Turist u Starom Petrovom Selu, hotel Orljava u Lužanima i Ribarska kuća u Brodskom Stupniku premalo su da bi se ostvarila značajnija sredstva. Umjesto nekadašnjih stotina tisuća, moteli i hoteli u Brodu i Novoj Gradiški spali su na jedva 40-ak tisuća noćenja godišnje.

– Povećanjem smještajnih kapaciteta mi nastojimo goste koji putuju autocestom ili prelaze u BiH što dulje zadržati u našoj županiji. Međutim, za obnovu devastiranih ugostiteljskih objekata odgovorni su isključivo njihovi vlasnici. Županija može pomoći jedino na način da putem povoljnih kredita podrži privatne poduzetničke inicijative – kaže Stjepan Bošnjaković, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo.

Ključne riječi

Komentara 2

LI
livada
12:32 21.09.2010.

napokon normalan i koristan članak od brodskih dopisnika VL-a!! o ovome se trebalo davno pisati! stvarno je sramota koliko nam novaca kola pod nosom, a ne znamo (želimo??) ih uzeti. tu je autocesta A3, koji kilometar dalje je koridor Vc, a tu je i granični prijelaz, treći najprometniji u RH!! to se mora iskoristiti! nadam se da će biti nekakve koristi od pisanja o ovom i ovakvim problemima!?

BR
bez_ruku_va
02:27 24.09.2010.

Svakako vrijedi pohvaliti ovu ideju i njezinog začetnika. Samo što će vodeći ljudi Slavonskog ( ili Bosanskog - kao da je bitno više!) Broda svom gradu prije priskrbiti pišljivi ( i nebitan - u ovo doba!) vatromet nego što će im uopće pasti na pamet ovakav vrijedan projekt. Iako njezine financije nikad nisu bile u gorem stanju, možda je vrijeme da se obratimo državi?! Nije mi jasno kako se ova ideja mogla ignorirati pri gradnji autocesta. Ovo je isplativa investicija koja donosi povrat jako brzo, a profit još i brže. Brojke govore same za sebe, samo treba keša. Znaju li u Slavonskom Brodu uopće što je poduzetništvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije