Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražitelji pročešljali sve transakcije u aferi "Kamioni"

Novac nije završio ni kod Rončevića, ni kod Sanadera, ni u HDZ-u

rončević
Arhiva 24sata
Autor
Ivanka Toma
21.02.2010.
u 20:14

Prema rezultatima financijske istrage što su je proveli USKOK i Porezna uprava, sav je novac – ukupno 35 milijuna kuna – uplaćen tvrtki Eurokamion, zastupniku Iveca za Hrvatsku

Nešto više od 10 milijuna kuna, koliko je bivši ministar obrane Berislav Rončević preplatio vojne kamione, a zbog čega se sada sudi njemu i tadašnjem mu zamjeniku Ivi Bačiću, nije završilo kod Rončevića, nije u HDZ-u, niti, kako se nagađalo, na računu bivšeg premijera Ive Sanadera.

 Pročešljali sve odreda

Prema rezultatima financijske istrage što su je proveli USKOK i Porezna uprava, sav je novac – ukupno 35 milijuna kuna – uplaćen tvrtki Eurokamion, zastupniku Iveca za Hrvatsku. S njihova se računa taj novac transferirao na račune četiriju hrvatskih tvrtki koje su radile nadogradnju kamiona te se prelio u Ivecovu centralu u Italiji.

Financijska je istraga, doznajemo, bila vrlo temeljita i započela je s pribavljanjem carinskih deklaracija za sva vozila s točnim podacima o broju šasije, o tome kada su kamioni ušli u Hrvatsku, do toga kako su dobili ovjere, prošli provjeru carine... Istraga je utvrdila da je novac za kamione, kompletni iznos, Ministarstvo obrane uplatilo 20. siječnja 2005. godine. Trag novca doveo je do četiri tvrtke koje su radile nadogradnju kamiona. Poreznici su od njih dobili ugovore sklopljene s Eurokamionom, provjerili cijene poslova koje su bile ugovorene te provjerili sve uplate koje su im nakon toga obavljene. Pokazalo se da je sve uredno te na usluge plaćen i porez državi.

Posebna stavka u provjeri bila je analiza svih financijskih transakcija od početka 2004. zaključno sa 2005. godinom, a koje su s računa Eurokamiona išle prema fizičkim i pravnim osobama. Istražitelj koji se bavio tim dijelom posla tvrdi da nije utvrđeno baš ništa što bi upućivalo da je makar i mali dio od spornih deset milijuna kuna otišao na neki sumnjiv račun. Jedino što je privuklo pozornost jest to da je Eurokamion, kojem je 36 milijuna uplaćeno na poslovni račun u Raiffeisenbank, odmah uzeo 29,6 milijuna i uložio u Raiffeisein invest fond.

Novac su nekoliko dana držali u fondu, a onda ga uzeli uz zaradu od 400.000 kuna. Izvor iz istrage tvrdi da se provjeravao i svaki račun u kooperantskim tvrtkama koje su radile nadogradnju, a riječ je tvrtkama Hidraulika kurelja d.o.o, Ziegler d.o.o, Valcar d.o.o, te PK palfinger kran. Ta su poduzeća prošla poseban porezni nadzor, a za svaki račun koji je bio imalo sumnjiv tražio se vezani nadzor, odnosno provjera u poduzeću je li usluga obavljena.

Rezultati istrage na 2500 stranica

Svi podaci o rezultatima financijske istrage, koja na kraju ipak nije dovela do Rončevića, Sanadera kao ni blagajne HDZ-a, nalaze se na 2500 stranica koje su sastavni dio sudskog spisa protiv Rončevića i Bačića. No, izvor iz istrage upozorava da činjenica kako se nisu potvrdila nagađanja da je preplaćenih deset milijuna završilo u stranačkoj blagajni ili privatnom džepu ne mijenja Rončevićevu odgovornost u smislu zloporabe položaja i sklapanja štetnog posla. Ostaje, kaže naš izvor, štetna činjenica da je kupio kamione marke Iveco iako su MAN-ovi bili deset milijuna kuna jeftiniji.

>>Pavao Grom lažno je svjedočio kako bi otežao Rončeviću i Bačiću

>>MAN-ovi kamioni nisu mogli koristiti vojno gorivo bez gubitka na snazi

>>Afera s kamionima: Damir Udovičić svjedočio u korist Rončevića

>>Isporuka kamiona kasnila jer je MORH zahtijevao preinake

Komentara 123

VL
▄▀▄▀
21:06 21.02.2010.

Sada će se morati odgovarati za klevetu, laži, narušavanje ugleda, duševne boli

Avatar Rodnaldo
Rodnaldo
21:06 21.02.2010.

Nova linija ZET-a: Markov trg- Trg bana Jelačića-Remetinec

BI
bilibrig
22:12 21.02.2010.

Hoće li se nakon ove istrage netko od novinara ili Mesić ispričati HDZ-u ili bilo kome drugome?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije