Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicije

"Novac koji dobivamo nije dovoljan za završetak škole"

'zagorje - 13. 04. 2011., Zlatar, Hrvatska - dogradnja Srednje skole Zlatar'
'Sabina Sviben/VLM'
14.04.2011.
u 16:06

Dosad se radilo etapno te je u taj prostor utrošeno 3,2 milijuna kuna, a potrebno je još 3,8 milijuna kuna

Srednja škola Zlatar, koja ove godine obilježava 20 godina postojanja, danas radi na prostoru od 1244 četvorna metra, što je pretijesno za 454 učenika u 16 razreda, za koje se nastava odvija u dvije smjene. Stoga se još 2005. godine krenulo u projekt adaptacije i dogradnje zlatarske škole, a ukupna investicija prema troškovniku iznosi oko sedam milijuna kuna. No sada je već šesta godina radova, a završetak se ne nazire jer su svote koje pristižu premale da bi se projekt završio, a nastava odvijala prema pedagoškim standardima u jednoj smjeni. Kako kaže vršiteljica dužnosti ravnateljice Zdenka Rogina, do sada se radilo etapno te je iz decentraliziranih sredstava u taj prostor ukupno utrošeno 3,2 milijuna kuna, a potrebno je još 3,8 milijuna kuna da bi se gradnja potpuno završila.

Bivša zgrada SKIM-a

Inače, škola se u sadašnje prostore preselila 2000. godine, kada je preuređena i dograđena upravna zgrada nekadašnje tvornice SKIM, a to se tada smatralo prvom fazom izgradnje SŠ Zlatar. U početku izgradnje osnivač škole bilo je ministarstvo, a nakon čega osnivačka prava te nešto kasnije decentralizirana sredstva preuzima Krapinsko-zagorska županija.

Specijalizirane učionice

Dogradnjom bi škola dobila još 1046 četvornih metara, odnosno pet specijaliziranih učionica, višenamjenski prostor za održavanje priredbi i sličnih događanja, prateće nužne prostorije, a time bi se ostvarili i uvjeti da se prijeđe u jednosmjenski rad. – Nedostaju nam učionice, a dvorana od 538 četvornih metara bivši je skladišni prostor prilagođen izvođenju nastave tjelesnog, daleko od adekvatnog – kaže Zdenka Rogina. Ove godine prema Odluci o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija u školstvu na razini županije za SŠ Zlatar planirano je 790 tisuća kuna, a za postizanje funkcionalnosti bar dijela tog prostora za ovu godinu bi prema troškovniku trebalo osigurati okvirno 1,1 milijun kuna. – Na nedavnom sastanku s predstavnicima županije, gradonačelnikom, nadzornim inženjerom i izvođačem radova zaključeno je da bi razliku od 400 tisuća kuna za ovu godinu valjalo osigurati kroz obraćanja resornom ministarstvu uz potporu Grada Zlatara. Ide sporo, no strpljivi smo u svemu tome, u nadi da će se sredstva ipak iznaći, kako bi barem ovu godinu završili do određene faze da bi se prostori počeli koristiti, kaže v. d. ravnateljice. Trenutačno traju radovi na temeljenju i zidovima s krovištem, a predstoji još vanjsko uređenje prostora, pročelja i unutarnje uređenje, no teško je reći kada će radovi završiti s obzirom na spori tempo pristizanja novca. Treća faza bila bi gradnja školske sportske dvorane, no taj je plan ostavljen za neka buduća vremena.

Treba više novca za kapitalne investicije u škole

Od ukupne svote, 1,3 milijuna kuna, koliko je ove godine na razini županije planirano za srednje škole, činjenica je da je naša škola dobila najviše, 790 tisuća. S te strane nemamo što prigovoriti, no smatramo da bi valjalo povisiti ukupna sredstva kako bi se započete investicije privele kraju – smatra Zdenka Rogina. Završetkom radova SŠ Zlatar dobila bi na kvaliteti organizacije nastave, prijevoza učenika, a školski prostori mogli bi se koristiti i za izvannastavne aktivnosti i potrebe škole i grada.  

Komentara 6

DR
drznedaj
18:50 14.04.2011.

Srednja skola nikada ni nije trebala biti u Zlataru. To je bila politika tadasnjeg HDZ-a da kao grad mora imat srednju skolu. Nema dobru prometnu povezanost, svi programi i nastavni kadar tada su povuceni iz SS Konjscine koja ima dugotrajnu tradiciju srednoskolskog obrazovanja. Al, neki faca tada rekel, koj, kak Zlatar bez srednje skuole, i eto. Unistili srednju skolu u Konjscini a u Zlataru nisu nis napravili

KI
kiki29
19:48 14.04.2011.

držnedaj, morti i je tak kak veliš, ali ruku na srce zlatarska škola je po kadru, znanju, rezultatima i svemu čime se nekaj može uspoređivati daleko ispred konjščinske....a da je bilo političke mudrosti penez bi se našlo...ima za sikakve gluposti pa bi bilo i za školu...

DR
drznedaj
00:29 15.04.2011.

Lako zlatarskoj srednjoj sa biti daleko ispred konjscanske, kad su svi kadrovi 90-ih perseljeni i s njima oni smjerovi koji daju znanje i rezultate. U konjscini su ostale samo strukovne i nek se nitko ne uvrijedi, ali strukovni smjerovi imaju druge prioritete nego imat rezultate u znanju itd. KAj se opcenito tice infrastrukture konjscanska srednja je i onda bila a i danas je jos daleko ispred zlatarske po infrastrukturi, prometnoj povezanosti. A i kapaciteti su vec. U moje vrijeme uvijek je bilo sve ispunjeno sa 600 ucenika. Skola je bila na glasu, ucenici iz Zaboka do Marofa, Belca do Bistrice i jako puno iz poteza prema Zelini i same Zeline.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije