Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastava u drugoj školi

Novac je tu, ali obnova “najderutnije” škole u Hrvatskoj nije počela

03.09.2018.
u 13:53

Najnovije informacije govore i kako će se prilikom radova dio zgrade i rušiti zbog narušene statike, ali izgleda da se nikome ne žuri

Iako se mjesecima najavljivalo kako će do početka nove školske godine radovi na obnovi OŠ Nikole Andrića započeti, do toga nije došlo. Ne samo da nije došlo nego se niti ne zna kada će krenuti obnova ove osnovne škole koja je u prošloj godini imala oko 230 učenika. Iako škola nije zatvorena radi obnove, učenici u novu školsku godinu neće ući u neobnovljenoj i derutnoj zgradi, nego će s prvim danom škole krenuti u OŠ Antuna Bauera u Vukovaru.

Još ne zna broj učenika

– Do obnove i opremanja škole nastavu ćemo održavati u OŠ Antuna Bauera. U jednu smjenu će ići naši učenici, a u drugu učenici škole domaćina pa ćemo se rotirati. Svi se nadamo kako ćemo iduću školsku godinu započeti u svojoj školi – kaže nam ravnateljica škole Josipa Kotromanović Sauka.

Ravnateljica još uvijek ne zna koliko će učenika brojiti njezina škola što radi upisa, što radi iseljavanja, a sada se kao problem pojavio i taj da su neki roditelji svoju djecu zbog udaljenosti upisali u druge škole. A u kakvim uvjetima se nastava odvijala u OŠ Nikole Andrića godinama, govori i činjenica da su imali problema s odvodnjom, vodom, električnom energijom, grijanjem, prokišnjavanjem, dio prozora je bio zakovan jer se nije mogao otvarati… Prije nekoliko godina dio učionica je zatvorila i sanitarna inspekcija koje su potom djelomično uređene i osposobljene za rad. Najnovije informacije govore i kako će se prilikom radova dio zgrade i rušiti radi narušene statike. Sve to pak nije bilo dovoljno da se žurnije krene s radovima na obnovi. U srpnju je došlo do izmjena Zakona, a i potreban novac za obnovu odavno je osiguran, ali je i dalje neutrošen i stoji.

– Za obnovu i dogradnju škole osigurano je 15 milijuna kuna. Tim sredstvima treba dodati i sredstva za opremanje škole kada za to dođe vrijeme jer je naša oprema sva zastarjela i dobrim dijelom neiskoristiva – rekla je Kotromanović Sauka koja nema informacija kada bi radovi trebali konačno započeti.

Zašto se toliko čeka?

Prema neslužbenim informacijama ovih dana Vukovarsko-srijemska županija, koja je osnivač, treba uskladiti troškovnik, poslije čega će biti provedena javna nabava i raspisan natječaj. Navodno kako je došlo do određenih razmimoilaženja između Ministarstva obrazovanja i županije pa je tako odgođen i već najavljivan dolazak ministrice Blaženke Divjak. Uskoro bi trebalo doći i do sastanka čelnika županije i županijskog HNS-a koji su bili na neki način posrednici oko obnove ove škole koja je i dalje jedina neobnovljena osnovna škola u Vukovaru. I sami roditelji su ogorčeni te se pitaju kako je moguće da se toliko dugo čeka s obnovom.

– Ovo je sramota cijele Hrvatske. U 21. stoljeću djeca su išla u ovakvu zgradu. Što da se nekome nešto dogodilo, da je došlo do tragedije? – rekao nam je jedan od roditelja čije dijete pohađa ovu školu. 

Pogledajte video: Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva…

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Blond Beast
Blond Beast
18:51 03.09.2018.

a ko ju je unistio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije