Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proizvodnja cjepiva

Nova tvornica Imunološkog zavoda gradila bi se tri godina, vrijedila bi 350 milijuna kuna

Imunološki zavod
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
23.02.2021.
u 07:22

Tvornica bi se trebala graditi u Brezju, a za te potrebe zaposlilo bi se i 200 novih stručnjaka

Planovi za pokretanje proizvodnje u tvornici Imunološkog zavoda stali su nakon zagrebačkog potresa u ožujka, no ministar Vili Beroš u kolovozu je sazvao sastanak koji je bio pokretač izrade plana nove tvornice, koja bi Imunološki trebala vratiti u život.

Kako doznaju 24sata, u roku od dva tjedan na Vladi bi se trebale naći tri točke koje će omogućiti da se krene u gradnju tvornice vrijedne 350 milijuna kuna. Gradili bi je u Brezju, a za te potrebe zaposlilo bi se i 200 novih stručnjaka. S obzirom na to da bi gradnja tvornice trajala maksimalno tri godine, bilo bi dovoljno vremena da se mlade snage već sad počnu pripremati.

Imunološki zavod do sada je pripremio svu potrebnu dokumentaciju operativnog plana, revizijskih i financijskih izvještaja, procjene vrijednosti dionica kao i procjene nezavisnih pravnih i zdravstvenih stručnjaka koje su u tijeku. Put do svih dozvola jest težak jer prvotno treba riješiti pravne odnose, koji se nisu riješili još od 1996. godine.

Prema planovima, trenutno su na lokaciji buduće tvornice livada s konjima koji služe za proizvodnju zmijskog protuotrova, zmijarnik i ovčarnik. To zemljište u vlasništvu je društva, a pod hipotekom je države u iznosu od 50 milijuna kuna. I to će se riješiti bez poteškoća ako ima volje, a 24sata doznaju da su sva nadležna ministarstva dala pozitivno mišljenje, što znači da ne bi trebalo biti prepreka za buduću proizvodnju cjepiva u Hrvatskoj.

Švicarci su još 2006. napravili idejni projekt i s obzirom na to da je to gotov materijal, a da se s gradnjom tvornice želi što prije krenuti, radit će se na temelju tog plana uz možebitne male preinake. Točnije, neće se sve graditi odjednom.

Tvornica je zamišljena da bude na kat. Prizemni dio previđen je za cjepiva protiv dječjih bolesti, poput rubeole, za što Imunološki ima matične sojeve. A gornji dio bio bi za cjepiva protiv gripe, odnosno korone. Indijci već žele potpisivati ugovore, a javljaju se i drugi partneri iz svijeta. Ako sve prođe po planu, tvornicu bi isplatili u roku od jedne do tri godine.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 23

BE
Beskucnik
08:20 23.02.2021.

Imena i prezimena onih zbog kojih je imunoloski propao , to je vise od ratnog profiterstva , da je korona bila malo jaca , brojali bi vise mrtvih nego u domovinskom ratu , tko je uvoznik cjepiva unazad 15 godd , zasto se roditeljima nudilo cjelivo izvana uz nadoplatu , kad su cjepiva imunoloskog bila vrhunska , tko je namjerno isao unistit zlatnu koku , da bi mogao uvozit cjepiva od tko zna kuda , da sada imamo imunolski uzeli bi licencu od bilo koga i cjepili RH prije sezone , ovako ce biti gubitci u milijardama € ako sezona podbaci ,zbog novog vala u kasno proljece

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
08:21 23.02.2021.

Sad će se graditi tvornice i brze pruge, kupovati zrakoplovi...Ali samo do izbora.

CR
crocro
08:06 23.02.2021.

Tvornicu mogu napraviti. Naši stručnjaci mogu otkriti lijekove protiv najtežih oblika bolesti, mogu otkriti cijepiva protiv najopakijih virusa, ali onda se događaju čuda. Vlasnici hrvatskih brendova postaju stranci i umjesto da Hrvatska unovči i živi od slave svojega izuma, timee se stranac diči. Stranac kupuje ime i postaje vlasnik a Hrvat se ne spominje. Ako stranac to želi kupiti i imati koristi od toga, zar mi nismo dovoljno pametni da čuvamo svoju pamet i djelo i da to sami unovčimo i sami se okoristimo svojom pameću. Valjda im neće pasti na pamet opet prodavati svoju pamet na kojoj će stranac pobirati vrhnje, samo zato što mi to ne znamo ili nećemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije