Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što je s vođom?

Nova teorija o stanju Kim Jong-una: 'Bio je dobro do tog dana u 7 ujutro'

Kim Jong-un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
27.04.2020.
u 12:10

Moguće je da je Kim Jong-un ozlijeđen tijekom testiranja kratkometražnih krstarećih raketa koje je bilo provedeno 14. travnja – nova je teorija koju je iznio bivši dužnosnik Radničke partije Sjeverne Koreje.

Nakon što su sjevernokorejske vlasti izvijestile kako je tamošnji vođa Kim Jong-un živ te da je dobro, učinili su to i Južnokoreanci.

– Stav naše vlade je čvrst. Kim Jong-un je živ i dobro. Nalazi se u Wonsanu – resortu na istoku zemlje – od 13. travnja. Nikakva sumnjiva kretanja dosad nisu zabilježena – rekao je glavni savjetnik za sigurnost južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, u intervjuu za CNN u nedjelju.

No istodobno i dalje je misterij što se događa s Kim Jong-unom, a u javnosti se pojavljuju razne teorije.

Nagađanja o Kimovu zdravlju pojavila su se nakon što Kim prvi put jer nije prisustvovao obljetnici rođendana osnivača Sjeverne Koreje, svog djeda Kim Il-sunga, 15. travnja. To je najvažniji datum na političkom kalendaru zemlje. Kim se nije pojavio u javnosti otkad je 11. travnja predsjedao sastankom politbiroa Radničke stranke, dok su sljedeći dan državni mediji izvijestili kako vrši pregled borbenih aviona protuzračne obrane. 

– Moguće je da je Kim Jong-un ozlijeđen tijekom testiranja kratkometražnih krstarećih raketa koje je bilo provedeno 14. travnja.  Takvo testiranje raketa nije moguće provesti bez njegova naređenja, što znači da je bio dobro do 7 sati ujutro toga dana, kada su ispaljene rakete – prenosi Dong-A izjavu Leeja Jeong Hoa, prebjega iz Sjeverne Koreje u SAD i bivšeg visokog dužnosnika Radničke partije Sjeverne Koreje.

Dodao je kako Kima nije bilo u izvještajima o testovima, a nisu objavljene ni snimke ispaljivanja raketa i vježbe borbenih zrakoplova, što upućuje na mogućnost da se dogodila neka neočekivana nesreća.

– Smatram kako se Kim možda i razbolio nedugo nakon ispaljivanja raketa te da korejski odbor ne može objaviti snimku testiranja bez njegova odobrenja.

Odbacio je glasine da je Kim u komi nakon operacije srca.

– Njegovi svi liječnici su iz bolnice Bonghwa u Pjongjangu, a prema tim tvrdnjama operirali su ga liječnici iz drugih bolnica i stoga je to netočna informacija – zaključio je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije