Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjesničar otkriva

Nova teorija o nestalom zrakoplovu na letu MH370

Foto: Reuters/ Ilustracija
12.12.2017.
u 18:13

O nestanku ovog zrakoplova bilo je mnogo teorija, no sada se pojavljuje prva ovakva

Nestali zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH370 još uvijek nije pronađen nakon što je potraga za njim dovela do Australije. No, pojavile su se nove teorije koje tvrde da je zrakoplov možda zakopan pod slojevima leda na Antarktici, a tamo je završio - otmicom s daljine

Podsjetimo, zrakoplov u kojem je bilo 239 putnika, krenuo je 8. ožujka 2014. iz Kuala Lumpura prema Pekingu. Do sada su pronađeni neki dijelovi, poput komada krila koji je izbačen na obalu. 

Podaci o letu pokazuju čudnu putanju zrakoplova jer je iznenada skrenuo sa zapada na istok, odmaknuvši se od Kine prema kojoj je krenuo. Podvodna istraživanja bila su usmjerena na područje u blizini Australije u Indijskom oceanu, gdje se vjerovalo da je zrakoplov pao. No, nakon dvije godine neuspješna potraga je obustavljena. 

Obitelji nestalih još uvijek očajnički traže odgovore - što se dogodilo s njihovim najbližima? 

Povjesničar i autor Norman Davies vjeruje da bi jedna mogućnost mogla biti da je Boeing 777 letio nekoliko sati i sletio na Antarktiku, savršeno mjesto za skrivanje, gdje se mogao zakopati ispod leda. 

O nestanku ovog zrakoplova bilo je mnogo teorija, no sada se pojavljuje prva ovakva: Nestanak MH370 mogao biti prva posljedica 'udaljene otmice aviona' i to hakiranjem tehnologije u zrakoplovima ugrađene nakon napada 11. rujna kako bi se spriječili teroristički napadi, a koja dopušta da se njome upravlja sa zemlje, piše Mirror. Radi se o autopilotu 'Boeing Honeywell Un-interruptible' kojim se željelo osigurati nadzor u slučaju otmice tijekom leta. 

Ipak, ova tehnologija može se i zloupotrijebiti stoga je daljinsko upravljanje od strane 'tajnog neprijatelja' vrlo realna mogućnost. 'To je područje cyber-ratovanja, a ljudi vjeruju da ako će biti nekog budućeg rata to će biti u obliku kibernetičkog', objasnio je Davies.

'Nestali zrakoplov Malaysian Airlinesa bio je opremljen s jednim od tih uređaja, drugim riječima, bilo ga je moguće preuzeti s daljine. Je li se to dogodilo? Nisam stručnjak, ali postoje zaključci koji nas mogu na to navesti', dodao je. Davies nagađa da se u zrakoplovu nešto očito smatralo vrijednim te da onaj tko ga je oteo nije želio da stigne do Kine. I neke druge teorije podupiru ovu mogućnost, s obzirom da su mnogi uvjereni da je dokumentacija o teretu iz Boeinga 777 kriva. 

Pogledajte i video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Komentara 16

BR
Brandfackel2
18:32 12.12.2017.

Modra lasta je za današnje govnovinarstvo nedokučivo znanstveno štivo.

Avatar FranjoJosip
FranjoJosip
18:25 12.12.2017.

A zakaj su ga oteli i zakoplai ispod leda? Tek tako?

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
18:39 12.12.2017.

i onda je svizac.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije