Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj detuđmanizacije

Nova strategija: HDZ se opet vraća Tuđmanu

oluja Knin (1)
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/10
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
05.08.2010.
u 20:00

Čelnici vladajuće stranke u svojim istupima naglašeno spominjali prvoga hrvatskog predsjednika.

Franjo Tuđman na velika se vrata vraća u HDZ. Poslije šest godina zatiranja tog imena i u stranci i u državi, HDZ se okrenuo svom osnivaču. Isticanje zasluga i povijesne važnosti prvoga hrvatskog predsjednika kakvome je javnost svjedočila u posljednja dva dana, ne pamti se otkako je HDZ bio u oporbi. Najprije na 20. obljetnici postrojavanja prvih hrvatskih redarstvenika kada je J. Kosor u devetominutnom govoru tri puta nabrajala zasluge i veličinu prvoga predsjednika pa sve zaključila tipičnim tuđmanovskim pokličem: "Neka živi jedina i vječna naša Hrvatska!" Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ustvrdio je kako "zahvaljujući vizionarstvu i odlučnosti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, mi danas imamo Hrvatsku".

>>"Nitko neće dirati u naše svetinje, a Oluja je bila jedna od njih!"

Zaštita lika i djela

Slavljenje Tuđmana nastavljeno je i danas u Kninu. Premijerka ga je u osmominutnome govoru spomenula dvaput, a predsjednik Sabora Luka Bebić, u malo kraćem govoru, jednom. Oba su intonirana zaštitnički prema liku i djelu prvoga predsjednika, pa je Bebić obećao kako "nećemo nikomu dopustiti da umanjuje njegovu ulogu u Domovinskom ratu i stvaranju hrvatske države". Premijerka Kosor pozvala je sve čimbenike u našem društvu da se izdignu iznad svega onoga što nas je u prošlosti dijelilo i "da istaknemo povijesnu ulogu predsjednika Tuđmana u uspostavi i obrani suverene demokratske i samostalne Hrvatske". I neizravno je priznala da su ga, i država i stranka, deset godina zaboravljale:

– To naš narod, naši građani, spontano čine već cijelo desetljeće, unatoč mnogim pokušajima revizije povijesti. U srcima svih onih koji rade i žive za hrvatsku domovinu, zauvijek je ostao neizbrisiv prizor dolaska predsjednika Tuđmana na kninsku Tvrđavu i podizanja hrvatske zastave nad Zvonimirovim gradom. J. Kosor je, za razliku od svojih stranačkih kolega, koji moraju napraviti puni krug Tuđman-antiTuđman-Tuđman, samo pojačala retoriku i, prigodno, na kraj svih govora ubacila najprepoznatljiviju Tuđmanovu frazu o jedinoj i vječnoj Hrvatskoj. Među rijetkim je političarima koji nikada nisu sudjelovali u detuđmanizaciji. Upravo zbog toga, doznajemo iz vrha Vlade, J. Kosor nije imala problema u ponovnu uspostavljanju komunikacije s Tuđmanovima, odnosno s glavom obitelji Miroslavom Tuđmanom.

Branitelji i desnica

J. Kosor navodno još prije parlamentarnih izbora u HDZ-u, na istaknutom mjestu želi vidjeti Miroslava Tuđmana. Isti izvor navodi kako je uvidjela da politika Ive Sanadera prema toj obitelji nije bila dobra i da je isključivo naštetila stranci.

Je li bilo razgovora i zaokreta u politici HDZ-a, M. Tuđman nije želio komentirati. Tek je kratko ustvrdio kako o tome što misli Jadranka Kosor treba pitati nju, a da o svemu ostalome nema komentara. Razlozi za ovakve poteze J. Kosor prozaični su: za godinu dana Hrvatska će biti u kampanji. A HDZ ovaj put pečat "ostvareno" iz prošle kampanje može udariti samo na rast nezaposlenosti, pad BDP-a, 813.000 prikupljenih potpisa protiv politike Vlade... Zato su se, očito, i odlučili igrati na kartu Tuđmana koji ujedinjuje i rascjepkano i posvađano desno biračko tijelo. Da bi u tome uspjela, nije isključeno kako će s kažnjavanjem korupcije započeti i kažnjavanje komunističkih zločina.

>>Kosor, Bebić i Šuker utažili glad na kninskim štandovima

Komentara 590

BA
Babaroga
20:14 05.08.2010.

Zombi Franc se vraća ! Hercegovci, mora da ste presretni, opet ćete zavladati ... :(

OB
-obrisani-
09:06 06.08.2010.

kak se veli bread na hrvatskom? Skupo?

KO
komentarko
20:13 05.08.2010.

To je odlična strategija za poraz na izborima. Dobra odluka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije