Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Nova pobjeda Hrvatske u sporu sa Slovenijom

Andrej Plenković i Marjan Šarec u Bruxellesu
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL
11.12.2019.
u 19:00

Pikamäe: Sud EU nije nadležan u sporu Slovenije i RH.

Sud Europske unije nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije jer je on međunarodnog karaktera i ne potpada pod pravo Unije, glasi mišljenje koje je jučer iznio neovisni odvjetnik Suda Priita Pikamäe. Time je dao za pravo Hrvatskoj koja osporava nadležnost Suda u pravnom sporu između Hrvatske i Slovenije, čija je glavna točka bila i ostala smjer granice i valjanost arbitražnog sporazuma, odluke i njezinih učinaka, smatrajući da su to pitanja koja se tiču međunarodnog prava. Izuzetno su važni argumenti koje je podastro Pikamäe: prvo, da granica između dvije države nije utvrđena, što znači da arbitražna odluka nije stupila na snagu donošenjem kao što tvrdi Slovenija te drugo, da Slovenija koristi Sud kako bi ishodila izvršenje arbitražne odluke.

Iako je riječ o neobvezujućem mišljenju te će o svojoj nadležnosti Sud odlučiti samostalno, najvjerojatnije u proljeće, ovo mišljenje koje ide u korist Hrvatskoj samo je jedno u nizu slučajeva u kojima Slovenija tuži Hrvatsku po raznim osnovama i redovno - gubi. Tako je izgubila spor oko stare devizne štednje Ljubljanske banke i spor zbog izbrisanih pred Europskim sudom za ljudska prava, kao i arbitražni spor oko nuklearke Krško, a u svim tim predmetima morala je platiti milijunske odštete. Aktivna su dva slovenska spora: arbitražni, kao i spor pred Europskim sudom za ljudska prava zbog potraživanja Ljubljanske banke od hrvatskih dužnika. Reakcije iz Hrvatske, očekivano, pozitivne su.

– Odluka je očekivana, od početka smo tvrdili da Sud EU nije nadležan – kazao je jučer hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ističući da se postupak još mora dovesti do kraja te ponavlja poziv na bilateralni dogovor, što Ljubljana i dalje odbija. Državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko-Zgombić kaže kako smo “više nego zadovoljni”.

>>Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Kaptol i kler za Grabar-Kitarović, laičke udruge za Škoru

>>Nadoknada za maturante: Esej i izborni predmet 
pisat će prije početka mature

>>Profil masovnog ubojice: Najviše zločina 
počini se 
na radnom mjestu

>>Intervju s Ivanom Penavom: Moj favorit je predsjednica

Ključne riječi

Komentara 9

DO
domagoj1492
00:56 12.12.2019.

Bravo Plenki! Bravo Kolinda!

BO
Bogodol
07:36 12.12.2019.

Koji Udbaški uradak, naša pobjeda jer nismo definitivno izgubili ono što je naše, pobjeda bi bila da smo mi dobili sve što je bilo naše uključujući Koperski aerodrom tj. po starom toku rijeke Dragonje što je i bilo naše. Slovenci su svjesni (po srbskom činjenju) da ako laž ponoviš 100 puta postaje istina i oni ne žele od svoje krađe odstupiti ni milimetra, a naši vrli političari se ponašaju komunistički i dijele Hrvatski teritorij kako je rađeno iz 1945 ili klasični poklon Račana koji nije uspio ali je temelj za Slovenske lopovske zahtjeve. Ništa mi nismo pobjedili itreba konačno slovence nazvati lopovima i tužiti ih zbog pokušaja krađe. Problem sa granicom trebaju rješavati stručnjaci kao Davorin Rudolf, a političari kao Plenković ne smiju ni komentirati jer o tome nemaju pojima.

DH
dalibor.hren
11:11 12.12.2019.

Nova pobjeda!? Stalno gubimo!!! Zar je pobjeda ako vratimo svoje???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije