Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPUĆENA PROSVJEDNA NOTA

Nova napetost između velesila: Norveška zadržala ruski brod u spornom arktičkom području

Foto: Hinrich Bäsemann/DPA/PIXSELL
1/2
17.04.2020.
u 22:25

Norveški arhipelag Svalbard, udaljen oko 850 kilometara od norveškog kopna, potencijalno je strateški važan jer je zbog klimatskih promjena dijelom otopljen led u resursima bogatoj regiji.

Rusija je objavila u petak da je uputila prosvjednu notu Oslu jer je norveška obalna straža zadržala ruski ribarski brod, koji je zatekla blizu zabačenih arktičkih otoka ranije ovoga mjeseca.

Norveški arhipelag Svalbard, udaljen oko 850 kilometara od norveškog kopna, potencijalno je strateški važan jer je zbog klimatskih promjena dijelom otopljen led u resursima bogatoj regiji.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u petak kako je Rusija ozbiljno zabrinuta jer su norveške vlasti zadržale brod Borey 2. travnja, koji se nalazio unutar norveškog zaštićenog ribolovnog pojasa koji Rusija smatra ilegalnim.

"Vjerujemo da je praksa norveške obalne straže da privodi strane brodove u takozvanom zaštitnom ribolovnom pojasu sukladna norveškoj politici ilegalnog širenja svojih prava u arhipelagu", rekla je Zaharova, prenosi TASS. 

Norveško ministarstvo vanjskih poslova priopćenjem je potvrdilo događaj te su kazali da su ruski ribari prekršili norveška pravila o ribarenju u zaštićenom ribolovnom pojasu.

"Slučaj je razriješen po normalnoj proceduri na moru i brod je pušten", dodaje se u priopćenju, uz potvrdu da je ministarstvo primilo usmeni prosvjed od Moskve.

Međutim, Oslo naglašava da je ribolovni pojas uspostavljen legalno. Norveška obalna straža zadržala je već ruske brodove 2003., 2011. i 2016.

Prema sporazumu iz 1920. Norveška ima suverenitet nad Svalbardom, ali druge potpisnice sporazuma, uključujući Rusiju, imaju prava na poslovanje a njihovi građani pravo boravka.

Svalbard, na kojemu živi oko 2.600 ljudi, je slobodna trgovinska zona te je demilitariziran.

Moskva optužuje Norvešku da krši sporazum, primjerice, uspostavljanjem zaštićenog ribolovnog pojasa, što Norveška odbacuje.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije